Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 17-Oct-2008 01:06 Email | Share | Bookmark
TERIMA KASIH ANAK-ANAK

MUKADDIMAH:

KELAS AKAN DATANG:
PAKEJ CUPCAKE - 2 NOV- ADA 2 KEKOSONGAN
PAKEJ 2,3,4 - 24-26 NOV - ADA 2 KEKOSONGAN
ANDA YANG BERMINAT BOLEH MENGISI KEKOSONGAN INI ATAU MENEMPAH KELAS MENGIKUT TARIKH ANDA BERKELAPANGAN

DENGAN MATLAMAT MEMBANYAKKAN AGEN PRODUK HALAL DEMI KEUTUHAN UMMAH, KELAS BAKE & DECO ZATI D'HATI MENAWARKAN PAKEJ-PAKEJ BERIKUT
PAKEJ 1 - BAKE SAHAJA - 4 METHOD KEK - METHOD BUTTER, SPONGE MODEN, SPONGE TRADISI, CIFFON. MASA- 10 PAGI- 1 TENGAHARI- RM 250
PAKEJ 2 - KELAS BUTTERCREAM - CARTOON ARTWORK DAN 3D - MASA: 9 PAGI DAN BERAKHIR HINGGA SELESAI, MENGIKUT KECEKAPAN ANDA - RM 250
PAKEJ 3 - KELAS BUTTERCREAM - BASKETWEAVE & SPECILITY CAKES - BELAJAR BUAT ROSES, FIVE PETALS, CHRYSANTHEMUM, DROP FLOWERS. MASA 9 PAGI DAN BERKAHIR HINGGA SELESAI MENGIKUT KECEKAPAN ANDA - RM250
PAKEJ 4- KELAS CHOC DECO - TOPPING DENGAN GANACHE, DECO BORDER DAN MEMBUAT ROS DARIPADA COKLAT. MASA 9 PAGI DAN BERAKHIR HINGGA SELESAI MENGIKUT KECEKAPAN ANDA. PERCUMA DEMO MEMBUAT CHOC BANANA CAKE - RM 290
PAKEJ 5 - KELAS CUPCAKE DENGAN BAKAR DAN DEKO 25 BJ CUPKEK MENGGUNKAN BUTTERCREAM, CHOC GANACHE DAN SUGAR PASTE. MASA JAM 9- 3 PETANG. RM 250
PAKEJ 6 - FONDANT DAN GUMPASTE - 4 HARI - RM1200. BOLEH DIPERCEPATKAN MENJADI DUA HARI.
SESIAPA YANG BERMINAT, SILA HUBUNGI 017-9427033 ATAU 013-9823030 ATAU EMAIL zatidhati@gmail.com, zatidhati2u@yahoo.com.my. Anda boleh membuat tempahan pakej pada sebarang tarikh mengikut kelapangan anda.
______________________________________________________________

AIDILFITRI baru-baru ini, aku tidak berani mengambil tempahan kerana bimbangkan kesihatan yang tidak menentu akan menyebabkan tempahan tidak tertunai. Hanya membuat jualan di gerai mak bersebelahan Pasaraya Tunas Manja dan di tapak Pasar Ramadhan. Kebetulan anak-anak cuti sekolah, maka 4 orang anak ini mengambil giliran menjual. Bermula 28 Ramadhan, oven mula operasi.

Azzahra dan Taqiuddin mengambil giliran berniaga bermula jam 10 pagi di gerai emak. Azzahra memang minat berniaga, tidak malu-malu. Taqiudin pula ramah mempelawa orang membeli kek. Tidak kira kecik besar tua muda semuanya di sapa. Kata hubby, “tak kira orang tua bongkok tiga ke bongkok empat, semuanya dipanggil kakak.”

Jam 3 Azzahra dan Taqiuddin pulang. Amsyar dan Alim mengambil alih. Tidak lagi jual di tepi pasaraya tetapi beralih ke Pasar Ramadhan.

Alhamdulillah kerana mengurniakan semangat ingin membantu orang tua dalam diri anak-anak. Terima kasih, anak-anak.

Tanpa menerima tempahan seperti tahun-tahun dulu, hanya tawakal kepada ‘kita buat dan jual akalu kita sihat’, simple coklat moist laris lebih 400 biji. Ada juga buat simple choc moist dengan berat 1kg, tapi tidak banyak.

28-30 Ramadhan itu ada juga yang menempah kek harijadi. Ini pun sebenarnya adhock order. Rata-ratanya choc moist, jadi senang saja kerjanya.

Meh kita lihat hasilnya, seadanya pada waktu terkejar2 menyudahkan simple choc moist.



AIDILFITRI baru-baru ini, aku tidak berani mengambil tempahan kerana bimbangkan kesihatan yang tidak menentu akan menyebabkan tempahan tidak tertunai. Hanya membuat jualan di gerai mak bersebelahan Pasaraya Tunas Manja dan di tapak Pasar Ramadhan. Kebetulan anak-anak cuti sekolah, maka 4 orang anak ini mengambil giliran menjual. Bermula 28 Ramadhan, oven mula operasi.

Azzahra dan Taqiuddin mengambil giliran berniaga bermula jam 10 pagi di gerai emak. Azzahra memang minat berniaga, tidak malu-malu. Taqiudin pula ramah mempelawa orang membeli kek. Tidak kira kecik besar tua muda semuanya di sapa. Kata hubby, “tak kira orang tua bongkok tiga ke bongkok empat, semuanya dipanggil kakak.”

Jam 3 Azzahra dan Taqiuddin pulang. Amsyar dan Alim mengambil alih. Tidak lagi jual di tepi pasaraya tetapi beralih ke Pasar Ramadhan.

Alhamdulillah kerana mengurniakan semangat ingin membantu orang tua dalam diri anak-anak. Terima kasih, anak-anak.

Tanpa menerima tempahan seperti tahun-tahun dulu, hanya tawakal kepada ‘kita buat dan jual akalu kita sihat’, simple coklat moist laris lebih 400 biji. Ada juga buat simple choc moist dengan berat 1kg, tapi tidak banyak.

28-30 Ramadhan itu ada juga yang menempah kek harijadi. Ini pun sebenarnya adhock order. Rata-ratanya choc moist, jadi senang saja kerjanya.

Meh kita lihat hasilnya, seadanya pada waktu terkejar2 menyudahkan simple choc moist.


Ini tempahan daripada Mak Ucuku dari Muar. Untuk anaknya Joy & menantunya Dee, nak diarikan di KB.


Ini tempahan daripada Ana. Suaminya, Awi membaik pulih letrik di rumahku. Sedang hangat membakar kek, letrik buat hal. Fius utama terbakar. Kuasa letrik yang kami gunakan mengatasi had yang dibenarkan. Nasib baik tak meletup. Hanya terputus bekalan. Bersahur dalam cahaya lilin. Siang berkipas kepanasan. Terbang RM300 kerana tukar segala yang baru agar mampu menampung kuasa letrik yang kami gunakan.


Ini tempahan untuk harijadi Suhaili. Suhaili pernah tempah kek hantaran pihak lelaki dan perempuan untuk hari perkahwinannya.


Tempahan Cikgu Koris untuk anak kembarnya.



Tempahan Cikgu Salleh, ini kira pelanggan tetap. Baru saja keluar daripada hospital buat ujian glukosa, isteri Cikgu Salleh telefon. Mak aiii, salah faham rupanya. Ingatkan nak ambil pada petang raya. Akhirnya diambil pada petang raya juga, nak raikan di Kuantan. ampun, cikgu...

Sebelum puasa, aku, Zana dan seorang rakyat Perak murtad (nak mengaku orang Pahang hehehe) pergi ke kelas kek lapis Juraiza aka Nomi. Waktu pergi kelas ni, aku baru je berputik. Maka tekak semacam. Pening. Sebentar keluar masuk bengkel menahan segala macam rasa. Kelas Vikgu Nomi ni bagus kerana sistematik pengiraannya untuk mendapatkan berat keseluruhan adunan. Siap kiraan modal. Siap dengan keraan tiap lapis. memang belajar matematik dan binaan bangunan (sebab nak buat bangunan berlapis-lapis ) Cara membuat corak, aku dah tak dapat tumpu perhatian. Mabukku datang. Raya baru ni sengaja nak melapis. Tak tahulah sama atau tak amcam Cikgu Nomi ajar. Tak ingat apa-apa dah.... ingat tang mabuk je...

Tengok ni... mulanya nak buat ada warna merah/pink tapi Cikgu Nomi tersilap packing pewarna. Pewarna kuning sampai 2 botol. Pewarna merah tak ada pun....huwaaa....jadilah warna ni...



Tak masak apapun pagi raya. Balik kampung nun jauh di sebelah bengkel...hehehe.... raya di rumah mak. Rumah jadi rumah tertutup. Bengkel jadi bengkel terbuka. Letih mak aiii, tak sempat nak buka rumah. Itupun minta kerjasama Qayyum yang sampai jam 11.45 malam - malam raya untuk mopkan lantai bakery bersama Amsyar.

Pagi raya, sempat le bergambar. Sssahnya hendak cuckupkan korum. Ada saja anak yang hilang. Ni tengok ni... masih tak cukup korum...


Yang sedia bergaya hanya ratu posing si azzahra... qayyum dan amsyar masih sempat kecoh di belakang. Alim dah senyum tapi Taqiuddin hilang... adddeh...


Dah cukup korum, gambar pulak blurr. Sakitnya!



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net