Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Sep-2008 02:41 Email | Share | Bookmark
MASAKAN SUPERB CHEF 2 B

Kata mamasya, bukan nak tengok gambar pinggan tapi nak fokus pada masakan. Sebenarnya selama ini tidak mesra kamera tetapi kedatangan Dalea ke Pekan memberi ruang untuk aku mesra camera, sikit-sikit. Jadi dapatlah aku ambil gambar makanan pada jarak dekat dengan terang (walaupun tak seterang gambar dari kamera lea). Apabila dah fokus dekat, dapatlah sembunyikan pinggan cap ayam yang aku gunakan.

Qayyum hanya pulang dua hari, itupun kerana pujukanku. Sementara menanti hari masuk latihan kerja di Park Royal yang berbaki 3 hari, aku menggesanya pulang. "Baliklah, boleh buka puasa sekali," pujukku memandangkan AidilFitri dia tidak dapat pulang.

Selama dia kuhantar belajar di Sugar Craft Academy, tak pernah sekali rasa air tangannya. Apabila aku minta dia masak, jawabnya mudah saja, "Qayyum balik nak makan masakan umi." Kata-kata itu buat aku kalah. Tetapi Ramadhan ini aku memujuknya, "Umi nak makan ayam panggang, nak yang yum belajar. Hantar belajar masak, takkan tak boleh masak untuk umi."

Qayyum tersengih. "Kalau nak resepi yang yum belajar, tak boleh. Resepi campak-campak boleh. Test skill."

Tak kisah... campak-campaklah. Aku pun selama ni campak-campak je. Anak-anak membesar jugak dengan masakan campak-campak. Tak sempat nak bersukat.

Yuk, kita tengok Qayyum di dapur di bengkelku. Semenjak operasi berpindah belum selesai, masa kami banyak di bengkel.Aku gelar Qayyum Superb Chef To Be. Siap aku buatkan satu blog superb chef to be tetapi stail belajar academy, tentunya padat dan dia tak sempat masukkan walau satu entry pun ke dalam blog itu. Melihat gambar-gambar culinary art dalam laptopnya, aku membayangkan andailah dia punya waktu memasukkan gambar-gambar itu ke dalam blog yang kubina itu, alangkah.....

Inilah superb chefku, sedang melayani kami semua makan. Rasanya inilah pertama kali rempah barat masuk ke perut mak dan ayahku. "Macamana mak, ayah? Ok tak?" Risau emak ayah tak boleh terima rempah barat.
"Ok. sedap."
Tak payah jawab pun tidak mengapa kerana laju saja ketul-ketul ayam bertambah masuk ke pinggan.



Meh, kita tengok foto close up gambar ayam panggang resepi campak-campak Qayyum... ayam ini diletakkan di atas hirisan carrot dan batang saleri. Katanya, lapisan di bawah ayam ini dipanggil mehua (betul ke ejaan aku nih )...



Nak tau resepinya? Nih...tanpa sukatan...

Ayam Herbs Superb Chef To Be
- 1 ekor ayam diperap dengan
- bawang putih
- lada hitam- pecah kasar
- paprika
- rosemary
- oregano
- sos l & p (lea & perrins)
- garam
- serbuk perasa kalau suka

Bahan mehua: hirisan nipis carrot, batang saleri

Glaze: jus lemon
sunquick
madu
mayonnise (jika suka, dicampur kemudian untuk bakaran akhir , agak-agak dalam 10 minit sebelum masak sempurna)

Sayur hiasan: capsicum tiga warna
carrot
brokoli
timun hijau
tomato cherry
kacang peas
bawang putih
- segala sayur mayur ni dipotong besar.
butter

Cara:
1. Bersih dan basuh ayam, toskan.
2. Perap.
3. Bakar 10-15 minit. Sapu glaze.
4. Ulang proses bakar dan sapu glaze ini tiga empat kali.
5. Kemudian bakar lagi. (Qayyum bakar dalam oven dan uji dengan termometer sehingga dapat suhu 80 darjah. Tapi katanya nak cepat bakar dalam microwave. Aku cuba buat setelah dapat panduan dari Dalea - hanya 30 minit dengan kuasa micro)
6. Kalau suka, masukkan mayonis ke dalam campuran glaze dan sapu glaze terakhir, kira2 sepuluh minit sebelum masak sempurna
7. Sementara itu, panaskan butter, tumis bawang putih dan lada hitam kasar, masukkan sayur-sayuran. Tak perlu masuk air. Tak perlu lama, sebentar sahaja. (Sebenarnya Qayyum ingin masukkan rosemary dan oregano tapi bimbang tekak datuk nenek menolaknya, dimasukkan lada hitam kasar saja.)

OK.... kemudian ada pencuci mulut. Qayyum buatkan. Dia masukkan sagu yang siap jernih masak ke dalam bekas menggunakan piping bag. Katanya susah nak cedok dengan sudu. "Piping bag ada, kita guna piping bag. Piping ni bukan untuk whipping cream je umi." Qayyum tersengih. "Senang, tak sememeh," tokoknya lagi. Gasaklah Qayyum. Janji umi tak penat di dapur dan dapat makan masakan anak yang kuhantar ke akedemy bermodalkan kepercayaan, harapan dan yuran RM15 tidak termasuk sara hidup yang semuanya datang dari hasil jualan kek.



Puding sagu ini tak payalah turunkan resepinya kat sini ya. Sonang jo...hehehe

Untuk Qayyum - ini hari pertamamu di Park Royal. Berlatih, bekerja dengan kesungguhan, kekuatan mental dan fizikal, kuat semangat tidak kalau kepada cabaran, berkelakuan bersih, yakin kepada diri sendiri, yakin kepada Tuhan, ingat bismillah pada setiap kali mula melangkah, ingat pesan Rasul dan tuntutan Allah. Doa putih dan harapan murni seorang umi seorang abi mengiringi langkahmu.... AMIN.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net