Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 2-Jul-2008 23:58 Email | Share | Bookmark

utk warga kl, jgn lepaskan peluang order kek choc kak zati ni...toppingnya sedap tau...dgn hiasan yg kemas...mg berbaloi order... Tue 1-Jul-2008 13:36
Posted by:lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link]

Kupetik komen yang tauke kek Lynnhassan tinggalkan dan tampal kat sini. Kata Lynn, topping kek coklat akak choewy la. Nak rasa macam mana choewy dan gummynya, order segera. . Sila lihat gambar kek dalam entry lepas.
Hari ini adalah hari terakhir menerima order kek coklat moist Zati Dhati untuk penghantaran pada 4 dan 5 Julai di KL. Lokasi pick up - malam sabtu dan awal pagi sabtu di Gombak (stesen petronas dekat balai polis batu 6). Jam 10 pagi Sabtu dekat LMC, Bukit Rahman Putra. Jam 12 tengahari dekat Sri Petaling. Untuk CikGee yang tempah choc banana, pick up dekat tol gombak.

PENGUMUMAN KEDUA. Pengumuman tentang kelas.

12-13 julai - kelas gumpaste ( baby roses, roses, stephanotis, lily, forget me not, orchid. Gum paste uli sendiri. )
17 julai - kelas bake
18 julai - kelas cartoon artwork & 3D
19 julai - kelas speacility cake dan basketweave
20 julai- kelas fondant (uli sendiri nooo) - hantaran dan wedding stack
26 julai- kelas fondant (uli sendiri) - wedding tiers
27 julai - kelas choc deko
* makan dan penginapan disediakan. Ada bas dari kl terus ke Pekan. Jua ada bas dari Kota Bharu, Kuala Terengganu, Seremban yang singgah di Pekan.

Tarikh-tarikh ini telah ditempah individu tetapi masih ada kekosongan. Cepat!

Itu pengumuman. Sekarang, cerita deko pula.
Di Pekan, mahupun Kuantan penggunaan kek fondant tidaklah sehebat KL. Selain ada yang mempertimbangkan rasanya berbanding buttercream, ada yang mempersoalkan harganya. Untuk fondant,aku tidak dapat bertolak ansur kerana aku menguli fondant sendiri, bukan dengan mixer. Aku juga tidak menggunakan fondant ready made kerana was-was dengan jenis gelatin yang digunakan di dalamnya . Ada seorang kenalan di internet, bergayut telefon berjam-jam. Minta aku buka dari satu website ke satu website, konon nak minta aku lihat cantiknya keluaran kek fondant tauke-tauke website itu. Jenuhlah aku melayannya, sekejab surf ke sana, sekejab ke sini. Tak percaya dia nak memberi ruang aku mencuba kreativitiku sendiri. Sudahlah banyak songeh sekejab nak tukar design itu, sekejab nak tukar design ini...tup tup bila disebutkan harga setelah aku membuat perbandingan sana sini, akhirnya tak jadi. Senyap terus. Kemudian saat akhir sudah tak ada arah agaknya, dua tiga hari sebelum majlis mulalah call nak buat adhock order. Emmhhh...maaflah, pada saat akhir nak buat order setelah banyak ulah, malas aku nak melayan penyakit jiwa. Putus angin. aku pun ada bad mood juga. Ini antara ragam customer yang terlupa bahawa seni tangan tiap manusia tidak sama. Nak yang cantik-cantik tetapi nak keluar duit sikit punya berkira. Panjang pulak berleter ni...

Sekarang kita jamu mata...
Ini adalah tempahan dari Tengku Bakyah Tengku Ibrahim, kerabat rapat KDYMM Sultan Pahang. Design adalah mengikut pilihan anaknya Tg Fadia. Ini hantaran dari pihak lelaki untuk Tengku Fadia. Foto kek di dalam bekas hantaran ini belum lagi dihias bunga-bungaan. Aku hanya meletakkannya ke dalam bekas yang simple kerana pihak pengantin hendak menggubahnya sesuai dengan gubahan hantaran-hantaran yang lain. Designnya simple. Gabungan violet dan lilac. Di kelilingi fondant cupcake dengan warna asasnya hijau. Aku cuba mendapatkan gambar dari Tengku Fadia tetapi cd gambar yang dipinjam kawannya tidak juga sampai ke tangannya semula. Layan mata dengan rakaman lensa kamera kecilku sajalah nampaknya...





Yang di bawah ini pula, tempahan jiran sebagai hantaran dibawa ke Johor. Bekas hantarannya memang warna hijau dan permintaan warna kek warna purple lembut. Ikut sajalah kehendaknya. Tempahan yang agak lewat kerana jiran ini lewat membuat keputusan samada mahu menggunakan buttercream atau sugar paste, jadi aku hiaskan saja dengan bunga beli siap. Meh tengok...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net