Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 25-Jun-2008 16:53 Email | Share | Bookmark

BAKE & DECO CLASS ZATI DHATI - hubungi email zatidhati2u@yahoo.com.my atau 017-9427033.
Sejuta alasan tidak akan menjadikan kita berjaya tetapi satu langkah bermula akan menjadi penebus cita-cita.

http://zatidhati.blogspot.com _____________________________________________________________________________________

Malam sebelum menerima kedatangan Rani, Kamalina dan Farah, aku membuat kek bagi memenuhi adhock order Ita dari Kuantan. Kata Ita, anak saudaranya ramai datang bercuti. Mengisi waktu, dia ingin menempah bilik. membawa anak serta anak saudaranya mandi di kolam hotel. Design simple saja dengan tulisan HAPPY HOLIDAY. Yuk...rakamannya di bawah ini...





Malang tidak berbau. Kun fayakun.
Ketika hampir saja dengan rumah Ita, cerita hubby, sebuah kereta memotong tetapi kemudian membrek kuat kerana kereta di depannya berhenti tiba-tiba. Hubby menyasar. Sekotak kek Happy Holiday terbalik. Yang selamat hanyalah sekotak kek dengan swirl putih mulus dan taburan bintang biru merah. Tahu sajalah apabila cupcake terbalik. Habislah segala mak nenek yang menjadi hiasannya. Ampun seribu ampun, hanya sekotak dapat dijual. Sekotak HAPPY HOLIDAY dihadiahkan saja kepada anak Ita dan sepupu-sepupunya.
Kata Farah," heran dengan Kak Zati ni. Kek dia terbalik, dia boleh cool lagi."
Habis takkan nak menangis. Tak mengapa. Yang penting hubby dan Taqiuddin selamat. Ada hikmah yang tersembunyi, yang tak nampak hari ini. Mungkin kan masuk order berkotak-kotak lagi

Malamnya, Farah, Rani dan Kamalina pulang ke Kuantan. Balik ke rumah, aku pulun order dari seorang customer dari Kuantan. Dia mahukan design yang simple, untuk majlis bertunang. Tak perlu fondant dan royal aising, katanya, kami nak makan terus hari majlis tu.Tema warna pink dan putih. Yuk jamu mata....



Ros tanpa kon... saja cuba-cuba buat atas cupcake. Alhamdulillah...



Hari kedua, kerana tekun berlatih di atas board vs tekun mencipta lawak dan gaduh manja, tiga orang budak nakal ini tidak jadi pulang ke Kuantan. Mereka keluar ke Pekan, mencari perkakas perempuan yang perlu. Aku segera frosting sebiji tempahan tunang. Cadangku untuk kuhias larut malam selepas mereka pulang. Selepas berkira-kira, aku tahu kerja mereka akan berlarutan ke perdu pagi. Ketika mereka pulang, kekku ini telah siap difrosting dan dihias. Tinggal tunggu kuntuman ros saja lagi. Sebaik sahaja speciality cake mereka selesai, aku cepat-cepat membuat bunga ros seadanya. Inilah rakamannya. Tapi sayanglah...setiap kali aku merakam warna violet, warna menjadi tidak cantik. Tak guna flash, gambar macam gelap. Bila guna flash, gambarnya jadi biru pulak. Doi! Aku memang tak reti setting kamera.


Lihat! Rakaman warnanya jadi buruk walhal sedikit campuran warna pink ke dalam violet menghasilkan warna yang manis. Kecewa betul tengok warnanya. Tolonggg...
(Semua order ini kuterima kerana pada hematku mereka akan habis jam 10 selewatnya. Jadi waktu larut malam bolehlah aku siapkan tempahan pelanggan. Rupanya ia tersasar jauh dari jangkaan. Manusia hanya merancang tetapi perancangan Allah jauh lebih baik - ini kata-kata yang Kak Rikha sering ucap. Oh, nasib baik aku dapat menyempurnakannya. Ini sebenarnya ujian untuk aku menguji ketabahan diri. Alhamdulillah.)

Baru saja tiga orang budak nakal yang menghiburkan ini mengangkat kek ke kereta, masuk satu panggilan. Nak tempah cheesecake, nak ambil tengahari. Aku segera menolak. DImintanya pula choc moist. Badan dah terlalu letih. Cadangku balik ke rumah, nak depang tangan dan bum atas katil - rehat. Memang dah tak ada mood nak masak choc moist.

Esoknya bakar dah dekat jam 9. Kek belum cukup sejuk, Kak Timah telefon- Jangan hantar lambat, takut tak sempat dengan anak balik asrama.

"Kek belum sejuk sepenuhnya, Kak Timah. Tak boleh aising lagi, takut aising gelincir, nanti tak cantik."
"Tak apa, kek panas-panas sedap." Jawapan Kak Timah ini buat aku urut dagu. Mak aii, kalau dah begitu katanya, terpaksalah aku deco juga.

Nih, tengok... chocolate moist topping coklat kilat, dengan hiasan buttercream. Ros tidak ada masalah kerana ia menumpang wafer cone. tetapi untuk shell, aku berdoa agar buttercream itu sporting.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net