Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 15-Jun-2008 23:14 Email | Share | Bookmark
16 JUN - BEBERAPA ULANGTAHUN YANG TERHIMPUN

Setahun lalu, Mis Creative Cakes membuka fp ini sebagai hadiah untuk ulangtahun kelahiranku. Setahun berlalu, fp ini telah membuka jaringan ukhwah dan bisnes, menjana mesra kejayaan untukku lewat pandangan dan komentar yang ditinggalkan di sini. Terima kasihku melaut untuk teman-teman yang mendokong usahaku, kepada pengunjung2 yang memeriahkan fp ini mahupun yang menjengah tanpa meninggalkan jejak. Kalian menjadikan fp ini bermakna. Terimakasih untuk teacher Beth dan Chef Anuar. Terimakasih untuk Mis yang membawaku kepada jaringan hebat ini. Terimakasih kepada sahabat-sahabat fp dan teman-teman penulis yang mengirim sms doa hari ulangtahun bermula jam 12 malam.
16 jun - selamat ulangtahun untuk bonda yang mengandung, melahirkan dan membesarkanku dengan kasih ampuh.
16 jun - selamat ulangtahun pernikahan bonda dan ayahanda yang ke 45.
16 jun - selamat ulangtahun diri, terimakasih kerana kau punya kekuatan menghadapi segala
16 jun- selamat ulangtahun fotopages Zati D'hati Fancylicious Cakes.
Ya Rabb, syukurku terhimpun atas nikmat dan rahmatMu yang dingin mengusap seluruh kalbu.

Ada banyak foto rakaman kerja yang tidak sempat kumasukkan ke dalam fp ini lantaran ruang masa yang terbatas dan talian internet yang tidak memberansangkan.

Cikgu Rodziah adalah antara pelanggan yang mengulang order. "Akak buatkan kek coklat moist warna biru, kartun sponge bob."
"Berapa kg?"
"Tak kisahlah, agak-agak cukup untuk budak-budak tadika anak saya."
Sepertis selalu, aku menerangkan choc moist berat. Saiz 1 kg choc moist berbeza jauh daripada 1 kg kek sponge.
"Tak apa. Akak buat je. Janji cukup."
Aku termangu juga untuk menentukan saiz choc moist untuk sebuah tadika. Ini kerana aku bimbang berat yang kuletakkan melepasi budgect Cikgu Rodziah.
"Akak buatlah berapa pun, saya tak kisahkan harganya. Janji saya boleh buat anak saya suka. Saya nak buat dia gembira."
Jarang aku mendengar ucapan begini selain dari Encik Farid, Pengarah Lembaga Muzium Negeri Pahang. Sambil cuba menyempurnakan sponge bob di laut biru, aku terbayangkan kegembiraan yang terpancar di wajah anak yang diraikan. Aku dihimbau kasih ibu yang mahu menyempurnakan bahagia anaknya sebagai pengikat tali cinta kasih. Inilah rakaman kek untuk memeriahkan harilahir



dan lihatlah kegembiraan yang terpancar di wajah aset negara ini...





Komen Cikgu Rodziah: Kak, cikgu anak saya kata kek tu moist sangat, coklat secukupnya terasa-rasa di tekak. Kata cikgu tu lagi, kalau akak buat kek blueberry, tentu lebih sedap.

Terimakasih, cikgu. Kek tu jadi lebih lazat kerana keikhlasan cikgu cuba membahagiakan Ariff dan kawan-kawannya seronok.

Di bawah ini pula, kek tempahan Cikgu SitiRozilah. Tahun sudah dia menempah dua biji kek cut & paste untuk anak-anaknya. Tahun ini lain pula ceritanya.
Dia menempah kek sponge dengan ganache buttercream. Di atasnya kulukiskan seekor bear dengan melted cooking chocolate. kseleuruhannya. Lihat gambar...



Di bawah ini pula, tempahan Cikgu Siti Rozilah juga. Choc moist.Dia minta lukis spiderman tetapi terusterang, aku minta caj yang lebih untuk lukis benda yang banyak sendi dan berselirat urat ni. Badan pun penat kerana baru saja habis kelas bake & deco yang ke enam, belajar buat roti dan majlis makan-makan di rumah emak. Untuk mengelakkan caj, aku menampal edible image saiz 3-4 " di atas kek ini.


Haaaa, di bawah ini pula kek-kek tempahan Nur Mastura dari Kuantan. Layan mata....


Ini birthday girlnya...adik Sarah... sedang demam ni...



Princess cake ni untuk si kakak...



Carrot's time... juga order dari NurMastura.




Tengok, siapa yang potong kek ini? Inilah NurMastura. Aku tak pernah bertemunya tetapi kamis sms dan call macam kenalan lama... sama-sama peramah ni...



Apa pula komen Mastura? Dia seperti juri AF maka aku copy paste saja dari emelnya

Cake deco... - saya tak cerewet... dan saya memang tak reti
> deco2 cake ni.. so maximum star saya bg akak ekekkekek
> Sejuk mata tengok cake2 akak b4 cut... ehehehehe
> kalerfool..
>
> Princess Cake - Sedap..... exspecially the bottom.. choc
> moist.. diorg duk pakat ambik yg layer bawah..tension je..
> TAPI cake ni tak best simpan dlm fridge... kena keluarkan
> dulu b4 nak makan..
>
> Bear Cake - Lagi Sedap... ni fav budak2..+ org2 dewasa..
> memang tak terkata menjilat sudu.. guest dtg pon..duk pakat
> potong cake ni..
> yang ni kalau filling tuh withou cream lg ok kot...kurang
> muak...- yg ni last2 bawak masuk peti ice.. kasik diorg
> pulun princess plak..
>
> Carrot Cake..- Marvellous... deilicious...this is the best
> cake..
> Semua org suka..baby..dewasa..org tua..ekekek. Tak sangka
> plak akak letak nut dlm tuh..BUT the cream
> cheese..waaaaaaaaaaaaaaaaa bisa bertambah lemak2 kami
> semua... atok + nenek.. fav kek ni..suh order lagi huhuh
>
>
> Overall memang pueh hati... saya ni normally tempah cake
> kat hotel...(swiss garden) kkawan chef situ (rege kawan2
> la.. bukan rege hotel ekkek) ,,.. now dia dah quit..tu
> melilau cari cake.. SO apa saya nak kata..kualiti cake akak
> mcm dah taraf hotel..
> So kira berbaloi dgn apa yg saya bayar..
>
macam juri AF kan....

Di bawah ni pula, order Hazrin Hamid dari Perak untuk anak buahnya di Kuantan...


Apa komen Hazrin? "Akak, dia nak gambar princess barbie."
"Itu bukan gambar dia ke?"
"Budak umur 4 tahun, kak. Agaknya dia nak yang pakai gaun kembang kot!"
Mak aiii... aku tersalah lukis charactor ke? Almaklum le aku ni bukan tengok kartun. Tak apa, tahun depan ya, Hazrin. tahun depan akak lukis pakai gaun kembang macam dalam cerita cowboy tu...

PENGUMUMAN: EKORAN KENAIKAN MINYAK HAMPIR 40%, ZATI D'HATI FANCYLICIOUS CAKES DENGAN BERAT HATINYA MENAIKKAN CAJ PENGHANTARAN KE KUANTAN. CAJNYA RM25. KALAU DAPAT CUSTOMER PICK UP DI PEKAN, LAGI BAIK, DIALU-ALUKAN.

Code:
Quote:
Borak jap...
aishah@ummiaqil - [Link] -amin, amin, yarabbalalamin.

mastura masmawar@yahoo.com - terimakasih kerana buat order, terimakasih kerana memberi kritikan dan pandangan. jangan serik order lagi yek

Noor Rikha rikha_mie@yahoo.com - kak, aku gembira dapat akrab dengan akak dan adik dalam waktu 4 hari tu...

zanaz - [Link]- kita orang gemini ya?

kamalina a.k.a aimi - [Link] - yang ke.... nampak tua kerana aku tak awet muda, tetapi semangatku lebih awet muda dari orang yang awet muda

zaitgha zaitgha@gmail.com - [Link]- terima kasih zai

boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com - [Link] terimakasih, kak tun..aku rindukan suaramu yang lembut tu...

Hajar - [Link]- terima kasih, hajar. kita hanya berusaha, segalanya dalam kententuan Ilahi


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net