Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Jun-2008 17:38 Email | Share | Bookmark
BAKE & DECO CLASS SIRI KE 3, 4,5

BAKE & DECO CLASS ZATI DHATI - hubungi email zatidhati2u@yahoo.com.my atau 017-9427033.
Sejuta alasan tidak akan menjadikan kita berjaya tetapi satu langkah bermula akan menjadi penebus cita-cita.

http://zatidhati.blogspot.com
_____________________________________________________________________________________

Ramai yang bertanyakan kelas lewat sms, email, ym dan panggilan telefon. Tetapi apabila diberitahu lokasiku, mereka mengeluh , "jauhnya ke puncak Pahang nun."
Dalam gurauan aku menjawab, " Sabda Rasulullah, tuntutlah ilmu hingga ke negeri China. Saya dalam Malaysia je. Pahang bukan di negeri China...hehehe."
Lokasi bukan alasan kerana pada zaman tidak perlu berjalan kaki atau berkereta lembu, kita seharusnya bersyukur dengan kemajuan yang memudahkan perjalanan dan nawaitu. Ada yang bertanya, "akak tak buka centre di Kuantan atau di KL?" huhuhu.... kalau ada modal, nak buka setiap negeri .

Ada juga yang mempertikaikan yuran yang aku kenakan. Aku mempunyai alasan mengapa aku mengenakan yuran sebegitu.Aku bukan menunjuk cara dan membiarkan student membuat sendiri dalam keadaan tertanya betul atau tidak. Aku mencari kesilapan, misalnya sudut noozle, tahap press dan tempo. Aku mencari kesilapan dan menunjukkan gaya pembetulan. Aku menunggu student sehingga selesai, tidak ada had masa aku peruntukkan. Tidak ada kemestian kelas berakhir pada sekian-sekian jam.Ini kerana pada hematku, yuran yang kuambil adalah amanah untuk melahirkan pendeko, bukan setakat memberi rasa memegang noozle dan membentuk setakat gitu-gitu aje. Tak percaya? Tanyalah student-studentku. Aku menunggu hingga student faham waima waktu beranjak ke perdu pagi asalkan student punya stamina yang ampuh. Aku membekalkan (meminjamkan) setiap studentku segala noozle yang perlu. Ini untuk mengelakkan berebutan noozle ataupun terpaksa menunggu giliran noozle. Untuk kelas bake pula, setiap student membuat kerja membancuh dengan mixer yang dikhaskan. 4 mixer dan dua oven jetcook, cukup untuk 4 orang peserta (maksima).

Makanan kusediakan tidaklah penuh meja tetapi cukup untuk membekalkan stamina - ini bukan majlis kenduri tetapi majlis ilmu. Penginapan juga kusediakan.

Yuk.... kita jamu mata dengan hasil kerja kelas siri ke 3...Wardah, student dari kelas siri ke 2, beria-ia memujukku membuat kelas ulangan untuknya - hanya mempelajari bunga. Alasannya dia perlukan guide sekali lagi agar lebih yakin jika pelanggan mahu bermacam bunga. Wardah pengidap asma, tidak boleh terlalu penat, jadi aku tidak mendesak sangat dia membuat kerja sempurna. Yang penting, dia ingat skill dan boleh membuatnya sendirian nanti.



Inilah Wardah.... tengok tu... pendeko kidal... asmanya kronik tetapi semangatnya tak kronik!



Jon kita berkenalan dengan Samsabariah, pemilik Samsaba Enterptise. Ada kedai doni, kedai makan, padang futsal untuk disewakan dan ada kedai kek Dizny di Bandar Kerteh, Terengganu. Samsabariah meminta dikhaskan modul untuknya kerana dia mahu cekup yang perlu sahaja. Suami dan anak sedia menanti dari pagi hingga malam. Lihat teman kita ni... kecil-kecil cili padi. Aku tabiklah dengan semangat, keberanian, kebijhaksanaan anak bangsa seperti Samsabariah









Kelas siri ke 5 pula dihadiri oleh tiga pelajar - rani (pemilik fp amrani), aimi (pemilik fp kamalina) dan farah, pensyarah undang-undang. Dalam 5 siri kelas ini, kelas inilah yang paling riuh rendah, penuh dengan gelak tawa, usik mengusik dan gaduh-gaduh kecil antara kamalina dan rani. Macam-macam cerita yang keluar. Bila banyak cerita macam tu, maka kelas lambat sikitlah berakhirnya tetapi aku tetap sedia menunggu 'budak-budak nakal ni' . Si Rani tak habis dengan cerita 'bedak-membedak' dan sesekali terdengar suaranya, "aduh, gatainya,". Katanya itu tanda dia mengantuk. Si Kamalina suka mencolek aising ...almaklum metabolisme tinggi . Kadang-kadang bukan saja aising lepas ke pipi, pewarna pun tersesat juga pada wajah Kamalina ni . Si Farah pula syik dengan 'sakitnya' saja.... aku nak tolong hilangkan sakitnya, tak kasi pulak dia tu . Dalam pada itu, ada juga air mata kasih yang mengalir. Si Rani tiba-tiba menangis terkenang gemullah bondanya. Kadang-kadang Rani dan Kamalina bergaduh macam budak-budak tetapi akhirnya tawa berderai. Pukul berapa kelas deko pada hari pertama berakhir? Jangan tanya...jadi catatan dalam sejarah! sekurang-kurangnya mereka bertiga kenal cara aku bekerja dan guide mereka sehingga selesai. Kamalina tidak mudah berpuas hati dengan hasil kerjanya, yang hampir sempurna pun masih hodoh pada matanya - barangkali kerana nalurinya telah diterapkan dengan kesukaran sebagai pendeko kidal. Farah pula terlalu pemaaf pada diri sendiri. Katanya - aku suka memaafkan diriku. Aku tidak gemarkan ungkapan itu - kegagalan/kesilapan diri perlu didenda dengan usaha berlebihan. Rani pula sukakan design yang simple saja. Untuk cut & paste yang mereka minta jasikan sebagai subjek akhir pula, mereka mula nakal mencampur lebihan-lebihan buttercream berwarna dari deko terdahulu tetapi...lihatlah kek-kek nombor ini... warnanya menarikkan. Meh, jamu mata....






































Kepada student-student, usaha tidak berakhir seusai kelas. sentiasalah membina kejayaan. biarpun siapa pun anda, sama ada anda melakukan kerje seni kerana wang ataupun untuk meredakan ketegangan, bekerjalah dengan disiplin, kemas. kesilapan-kesilapan yang berlaku itu menjadi guru pembetulan.

Code:
Quote:
Borak jap...
Farah : Kelas akak untuk melahirkan pendeko, bukan setakat kenal noozle dan tahu bancuh aising. jadi kenalah struggle hadapi segala.

Daalia: budak-budak nakal ni hampir-hampir buat kepala aku masuk air sama... nasib baiklah strictly tu tetap ada

chepah chepah75@yahoo.com - [Link] - meh le dfatang sini, akak pun teringin nak jumpa chepah. kian hari kian bagus kerjamu


kamalina : hem, terdengar-dengar mulut ko pot pet pot pet hanya satu, ko ni suka betul pada noozle bintang. akak tegur, "kalau asyik nak buat bintang, jangan datang kelas aku." tapi bintang tu lebih menambat nampaknya... ko tetap buat bintang kat tepi spongebob. ish, ish

aishah - murid pertama yang kukenang sehingga bila-bila. praktik dan praktik, segalanya akan menjadi juga

rani: akak terdengar-dengar ko mengekek gelak... demam ek? tak cukup stamina tu... teruskan praktis

boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com - [Link]- insyaAllah, ada ketika , ada rezeki, kita akan ketemu, kak.

ida isk merpati66@yahoo.com - [Link]- ish, dah berjawab, ida. dua kali jawab. traffic jem di alam maya kot?

ah mat gebu - [Link]- akak sediakan akar rotan, mat

watie @ myracupcakes: tak buat kat kl, saja nak promosi bandar pekan yang tenang dan damai nih...

Ana - [Link] - rani dan aimi pening-pening, aku dan farah pun terjangkit pening2

wardah75- woittt, apa projek terbaru?

ummi ummizaihadi@yahoo.com.my - [Link] - kita ni dok dekat je tapi macam jauh ekk... tu ler...masa membataskan segala

mamasya - [Link]- sedia menanti kedatanganmu
IP: 61.6.224.14
Delete Comment Delete & Ban Delete All & Ban

farah farahani.khosni@gmail.com - tak apa, akak boleh jadi superb bidan
I
hajar - [Link]- ya, hajar, kejayaan ini bukan kerana satu pihak tetapi kerana kedua-dua pihak

Dayang Santubong dygchanj@yahoo.com - [Link]- dayang, tunggu aku 29 ini

am- selamat maju jaya

yullina - [Link]- alhamdulillah, masing-masing kuat usaha


aishah@ummiaqil - [Link] - terima kasih, aishah. merkipun waktu berlalu, semangatku tetap awet muda
Ana cake_lovers69@yahoo.com - [Link] tq, zana... kan bagus kalau hang boleh hantar ayam rose mary tu kat sini

aima rizaima@yahoo.com - [Link]- terimakasih aima. saya memulakan segalanya dengan nil





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net