Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 24-Dec-2007 05:19 Email | Share | Bookmark
kek aidil adha

selain daripada jualan simple moict choc cake hampir 200 biji....



zati d'hati menerima tempahan-tempahan pada waktu bekalan bahan-bahan amat darurat. Dark choc moist (foto) dibawah tidak dapat menggunakan ganache yang menggunakan cooking chocolate kerana stok cooking chocolate habis digunakan untuk simple choc moist dan dua loyang brownies. Dark moist choc ini menggunakan ganache daripada campuran chocolate powder dan cocoa powder, susu cair, tepung jagung, gula dan garam - waktu darurat beginilah, baru teruja hendak mencipta resepi sendiri.
(Foto ini sengaja disnap dengan latar belakang gambar kenangan kami sekeluarga bersama KDYMM Sultan & Sultanah Pahang. Foto 2004 sewaktu aku menjadi Pengarah Projek Antologi Puisi Peterana Kasih yang dilancarkan pada Malam Peterana Kasih KDYMM Sultan Pahang, anak-anak turut terlibat dalam deklamasi puisi lhas untuk Tuanku. Ngapa tiba-tiba ambik berlatarbelakangkan gambar ni? Majlisnya telah lama berlalu tetapi gambarnya baru saja dapat )


Di bawah ini pula, foto carrot kek order dari seorang ustazah. Katanya, yang ditempah pada raya puasa masih terasa kat tekak, tak cukup, kena order lagi. Tiada stok carrot di rumah, apalagi dalam banjir. Ustazah menghantar carrot dan telur ke rumah, maka dapatlah aku menyempurnakan kehendaknya.

Ini pula blueberry cake. Order dari Cikgu Solah untuk memenuhi selera anaknya. Kek ini sebenarnya dah dibuat awal tetapi belum diaising kerana Cikgu Solah menunda pengambilannya ekoran anaknya tidak lepas pulang - banjir. Anak saya teringin sangat nak makan kek blueberi zati. Nah, pada malam raya ia siap kufrosting.



Ada sedikit carrot dalam peti, tidak cukup untuk mendapatkan satu adunan. Tapi hubby memang suka banget dengan kek carrot. Gatal-gatal tangan dekolah serba sikit dengan bahan yang cukup limited. Lukis tujuh biji carrot. Ngapa tujuh, umi? tanya Azzahra. Sebab keluarga kita tujuh orang - jelasku. Tapi along tak ada - balas sunti itu. Hatiku berdetak. Tersentuh kerana si sulung bekerja di restoran ekslusif IZZI Lifestyle Great Italian & Asian Crusine di Bukit Bintang. Along kerja, aku memujuk Azzahra sekaligus memujuk hati sendiri. Kalau dia dapat cuti pun, dia tak boleh balik juga sebab tiada satu jalan pun dibuka untuk keluar masuk Pekan. Ini fotonya, leper saja, loyangnya besar kerana kek yang rendah dapat mengelakkan pembaziran. Tahu-tahu sajalah untuk makan sendiri pada ketika banjir begini...



[code][quote]jom borak:
anna - [Link]- kualiti produk tu imej kan? dalam apa keadaan sekalipun, imej perlu dijaga

mama_nabila mama_nabila2001@yahoo.com - [Link]- insyaAllah. bila sesuatu yang kita buat tak jadi, banyak faktornya. selalunya kerana kita tersilap teknik. kita perlu tahu ragam bahasa kek. ala, anggaplah kek tu nak bermanja-manja dengan kita


harleena - [Link]- rasanya suatu hari nanti saya nak masukkan dalam entry saya kek-kek saya pada peringkat awal dulu, 7 bulan lepas. banyakkan latihan untuk kreatifkan tangan. akak doakan harleena lebih berjaya.

Hajar - [Link] - alahai, jar... demi anak-anak, jar... akan kugagahkan diriku untuk kelihatan hebat di mata mereka

Shida Aziz - [Link] - kita tengok nasi lemak jagung mung

Linda@anna kaori.cake@yahoo.com - [Link]- salam, silakan perbanyakkan produk halal untuk kebaikan ummah

Nur - [Link]- dunia di hujung jari sekarang ni... kena buat e book nampaknya

shariza mamanurin2002@yahoo.com - check ur mailbox. rasalah sekali kek carrot...sodddap





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net