Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Dec-2007 06:06 Email | Share | Bookmark


"Kak, saya demam, dah 3 hari. Teringin nak makan kek. Kek apa yang sedap?" Demikian sms yang aku terima dari Encik Farid, pengarah Lembaga Muzium Negeri Pahang. Dia pelanggan tetap choc moist dan muffin.
Sebagai sahabat, aku mencadangkan penbgambilan 100 plus, vitamin c dan paracetemol sebelum membariskan cheesecake, tiramisu dan opera.
"Tiramisu ok tak?"
Aku membalas, "Italian dessert. Kalau suka cheese, its ok. Akak kurang. Lebih suka opera. Terserah." Aku gemarkan badam dan nescafe, jadi opera sesuai sangat dengan seleraku.
"Saya nak operalah."
Pada pagi kalut memasak untuk emak ayah ke Mekah, aku selesaikan kek opera dulu. Keknya telah dimasak sehari awal. Mouuse dan ganache juga. Hendak dihiaskan dengan plastik di kelilingnya tetapi tidak teringat pula letak di mana. Bakery sedang diubah suai pasang cabinet, semua barang berubah tempat...aduhhh! Akhirnya kufrostingkan kelilingnya dengan western buttercream. Dapat dua biji - satu untuk farid dan satu untuk kami makan sefamilu. Lebihan mousse, ganache, western buttercream dan syrup nescafe aku padukan dengan vanila sponge cake untuk tetamu yang datang. Kek untuk Encik Farid, mulanya kutulis get well soon di atas bar white choc tetapi alamak... patah pula ketika hendak meletakkannya ke atas kek. Hemm... masa dah suntuk...tak dapatlah nak teruskan kepingan bertulis itu.



Ini pula tempahan Ain untuk bondanya. Warna dan topping mengikut pilihannya. Tiba-riba rasa hendak beralih bertukar bunga. Saja-saja gatal tangan nak cuba buat peoni. Ikut langkah dalam buku Tan See Fong. Kon wafer dibahagi tiga. Gunakan noozle bunga yang lurus. Piping secara getaran di atas kon. Ulangi hingga mendapat tiga lapis. Letakkan atas kek. Dan buat lagi sehingga dapat 5 kelopak. Gunakan noozle daun untuk menambah kelopak tengahnya. Gunakan noozle rumput untuk buat stigmen bunga. Hem, patutnya aku calitkan sedikit warna merah di hujung stigmen. Peony ini kugabungkan dengan bunga five petals. Terusterang, mendeko bunga biru di atas topping coklat tidak kusukai. Aku lebih gemar ia dipadankan dengan very light blue ataupun putih.



[code][quote] jom sembang

aishah@ummiaqil - [Link], zura zura1827@yahoo.com - [Link] - nanti akan kutempek resepinya bila punya masa lapang

cak - [Link] - cerewet kek ni, banyak korjo ta[pi hasilnya...mmmmm....marvellous

helwah awi awi( cantik yg amat)sesuai bunga tu untuk kek tatapan orng "lama".. ...just my rubu' pound mesir

soulha - sejarah kek opera ni entry akan datang pada waktu yang lapang....sekarang di kl, di cc

Hajar - [Link] nak pos ke sana tentulah lebur...nanti kutempekkan resepi

Daalia lea1207@yahoo.com - [Link] he he he... hendaknya begitulah

lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link] soddap...hemmm...

ida, kuantan ieder_immi@yahoo.com.my - [Link] order jangan tak order, mesti order dengan akak je...tak boleh dengan orang lain, nanti meleleh air lur anak...

zanaz zanaz70@yahoo.com - [Link] - nanti akak emel pada masa yang lapang

shema - dah di kl...terlewat membaca komenmu. sorryyyyy






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net