Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 5-Dec-2007 00:55 Email | Share | Bookmark
CARROT CAKE - FROSTING CREAM CHEESE

 
 
 
Capek banget nih! 36 jam langsung tidak tidur. Mak ayah bertolak ke Tanah Suci semalam. Flight dari Kuantan jam 6.50 tetapi agensi yang menguruskannya- Rayhar minta ada di airport jam 4 pagi. Sepanjang siang dan malam itu tidak tidur, melayani tetamu. Aku dan adik, Ani masak nasi tomato dengan lauk ayam kampung masak opor, paceri nenas, ikan keraci masak hijau, ayam kampung goreng basah kunyit. Sambal lidah lembu dan sup gear box memenuhi permintaan ayah. Sup burung merpati untuk emak. Pemanis mulut - bubur somsom dan puding transfire. (Jika ada kelapangan, akan kukongsi resepi puding transfire ini di sini). Ada banyak lebihan mousse, nescafe syrup dan ganache untuk kek opera tempahan pengarah muzium. Opera cake menggunakan resepi almond sponge cake yang tersendiri, diperturunkan oleh Chef Anuar. Tetapi untuk menyelamatkan lebihan mousse, nescafe syrup dan ganache, aku menggabungkannya dengan vanila sponge cake saja.
Terlalu letih, berdiri hampir tiga jam kerana tempat duduk di airport penuh sehingga akhirnya aku bersila saja di atas simen di airport itu. Taqiuddin mula keletihan dan baring di atas riba begitu saja di atas simen. Itu belum termasuk bersesak-sesak berebut untuk solat subuh di musala kecil airport setelah mendahulukan jemaah haji. Musala yang tak muat untuk membariskan dua jemaah. satu baris hanya menempatkan lima jemaah , itupun berlanggar bahu. tak hairan kalau jemaah di belakang tercium punggung jemaah di depan ketika rukuk. Huh! Bangunan besar boleh sediakan banyak ruang untuk premis perniagaan tapi untuk solat - amat mendukacitakan.

(Foto ini dirakam dalam suasana terkejar-kejar ke airport- adik iparku Daniel Harrison dan Rubiah tiada bersama. Keluarga besar kakakku berlainan ibu juga tidak hadir kerana kerana abang ipar masuk wad.)
Kek untuk entry hari ini - kek carrot (resepi yang selalu kuguna pakai adalah resepi carrot suria dari resepi.net. terimakasih untuk tuan punya resepi). Customer mahu design yang simple saja, tak mahu bunga-bunga. Kek ini aku frostingkan dengan cream cheese icing. Bordernya juga dari cream cheese icing yang kuberikan warna orange. Hiasan kecil di border- imej carrot. Cornelli lace untuk menimbulkan permukaan kek. Bentuk love di atas itu kutonjolkan sedikit dengan bantuan melting cooking chocolate yang melikat pada tahap yang sesuai menggunakan noozle.


[code][quote] jomborak
1.mamasya - [Link] -tq untuk doamu. camana red velvet?

2.anak mu - eda, lama tak jumpa anakanda. datanglah ke rumah. kahwin nanti tempah tujuh tingkat ekk.. he he he

shema- tq shema...

zaitgha zaitgha@gmail.com - [Link] tq untuk doamu. yess...segala yang berkacang emang sedapo diganding dengan creamcheese frosting

Daalia lea1207@yahoo.com - [Link] bukan senang untuk membahagiakan diri sendiri dan orang lain tetapi kepuasan yang dijanjikan buat kita senang

ummiaqil sh.shada@yahoo.com - [Link] - aisyah, cuaca terlalu sejuk ek...sampai anniversary bertukar dengan birthday!

Assalamualaikum

Kak Leen mamaleen@yahoo.com - [Link] - tq doamu. yeahhh...carrot kek jadi kegemaran sekeluarga...

<< jeff >> - [Link] tq, jeff....


mama_nabila mama_nabila2001@yahoo.com - [Link] ydd....setuju sesangat

chendana ayu_cendana@yahoo.com - [Link] belum besar tu... ada yang tak ada kerana menunggu di airport je..
lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link] buat jangan tak buat...pasti sodaapppp

Misliha miss_creativecakes@yahoo.com - [Link]- tq miss...lama kau tak tinggalkan jejak di sini, sifu

nabialishad - [Link] kena tempis angin M, baru boleh tamak
boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com - [Link] buat kak, jangan tak buat...

Hajar - [Link] - tq jar


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net