Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 30-Nov-2007 17:09 Email | Share | Bookmark





Usai subuh, aku ralit menaip menyambung naskah novel. Kemudian mamazieza call mengusik cupcake ala aiskrim itu. Masuk pula sms seorang pengunjung fp, minta buat kelas. Sedang membalas smsnya, tiba-tiba teringat order fondant.
"B, hari ni hari apa?"
Hubby terpinga-pinga. "Entah!" Ugh! Kalau pada hari cuti sekolah , memang dia tidak ingat hari.
Hp menunjukkan tarikh 30 november. Betul ke 30? Mataku melihat kalendar. 30 - jumaat? Ya Allah, ada order fondant hari ni, jam 5 petang. Aku mengutuk diri sendiri. Mati-mati aku ingat hari ini hari khamis. Dalam perancangan, hari khamis pagi bakar kek, petang selimut kek. Adduh!
Aku bergegas ke dapur. Membakar kek. Letak saja kek dalam oven, jari terus memintal tape hijau melilit bunga. Bunga-bunga halus kecil telah dibuat si suntiku, Azzahra. Terlihat pula bunga nampak suram tanpa putih. Buat pula bunga putih. Sempat tak kering ni? Bimbang pula bunga-bunga ini jatuh berdebuk jadi bunga rampai kerana tidak cukup kering. Sekuntum ros yang kubeli tersimpan dalam stok bakery kugabungkan dalam gubahan ini.



Ada yang teringin membuat bunga dari sugar paste? Ini resepinya, dari fail teacher Beth:

60g cornflour diayak tiga kali bersama 400g gula aising. Campurkan dengan 22gm gam tragaganth. Masukkan 60g air, 22gm glukos syrup. Uli. Masukkan shoretening 22 gm. Uli lagi dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman. Esoknya, bolehlah lembut-lembutkan tangan. Doh ini tidak boleh terkena angin. Bahagian luarnya akan mengeras. Tetapi anda boleh mengulinya semula/ Ia akan kembali lembut.

Bila saja kek masak, aku mencairkan gelatin mengadun dengan glyserine dan glucose syrup, menguli. Afni yang menempah kek itu mahukan warna purple pekat untuk bunganya. Aku mencampurkan lima bahagian rose pink dan 1 bahagian violet untuk mendapatkan warna very light sweet lavender. Kepala perlukan ketenangan untuk kerja-kerja seni begini tetapi anak-anak bergaduh. Serabut. Terus terang, aku belum bijak mengatur bunga untuk fondant. Di bahagian bawahnya, aku deko dengan bunga-bunga kecil daripada royal aising menggunakan noozle star. Sedikit riben sebagai hiasan tambahan. Puas hati? Aku mencebik. Nampaknya tidak berpuas hati, kerja dalam keadaan terkejar-kejar, kalut, semuanya jadi kelibut. Cuma bersyukur kerana bunga-bunga mengering dan kemas lekatnya. Syukur ya Allah.
Sedang menaip entry ini, masuk sms dari Afni: tq bebanyak pada akak coz kek tu memang cantik dan kreatif. Macam order kat kl dulu. Memang berbaloi dengan harga. Next time mesti order lagi. Tersenyum aku membacanya. Adduh! Hanya aku yang masih tidak berpuas hati. (Ketika foto ini dirakamkan, kek baru siap. Kelihatan basah kesan repair)
Selesai fondant, ada kerja lain menunggu. Tiramisu!



[code][quote] jom borak
wiz - [Link] tqvm, wiz. memang maklum jangan lebih 3 warna (tidak termasuk warna daun tetapi pada saat yang cukup semput tu, tersalah bancuh royal aising untuk bunga pada border. nak dapatkan sweet lavender tapi terletak banyak pink, akhirnya banyakkan terus. nanti kasi komen lagi ya wiz..

ummiaqil@nagaoka sh.shada@yahoo.com - [Link] alhamdulillah kerana doamu dari jauh menjadikan kita akrab. insyaAllah, akan dipermudahkan segalanya untuk kita.

kamalina - [Link] masa akak kecik-kecik dulu, orang tak reti sebut purple. orang dulu lebih selesa sebut biru biji kundang atau ungu.

chendana ayu_cendana@yahoo.com - [Link] tq, dah selalu akak ke situ. Ada yang menarik dan ada pula yang terlalu banyak campur warna
baca citer kat zati....seolah berada dlm dunia akak..terkejan2 penat ,letih risau semuanya ada . ,last ending berjaya, tersenyum simpul sy sensorng...

soulha: awww.... he he he... terjangjkit perkataan 'pondan'

lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link]
kadang-kadang excited dan malas berhenti membentuk bunga, kadang-kadang boring bila fikir pc memanggil-manggil minta sambung mengetuk keyborad...addduh

zura zura1827@yahoo.com - [Link] tiramisu yang akak buat ni bukan untuk jual, dik.... anak-anak nak makan... kalau jual tak le hias sempoi gitu

chepah chepah75@yahoo.com - [Link] insyaAllah, dikit demi dikit chepah akan dapat mengatur waktu

mamasya - [Link] - tqvm. azzahra tu kasar dan lasak seperti lelaki tetapi kreatif dan kerajinan pada kerja tangan menunjukkan jiwanya perempuan



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net