Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 29-Nov-2007 17:29 Email | Share | Bookmark
ADDUHHH



Selepas 6 bulan menghadiri kelas fondant dengan teacher Beth, aku langsung tidak mempraktikkan ilmu dari kelas itu. 6 bulan itu aku menyedari fondant tidak digemari di tempatku kerana pandangan pengguna di sini, biarlah yang dibayar itu bukan saja sedap dipandang tetapi juga enak. Memang BC lebih enak dari fondant, tak dapat dinafikan. Kadang-kadang termenung juga - RM1500 aku habiskan untuk kelas fondant tetapi tidak ada satupun tempahan yang boleh dijadikan medan kreativiti.
Tiba-tiba masuk tempahan pertama, kategori urgent case. Order hari ini untuk ambil esok! Mulalah sibuk membuka fail kelas fondant. Alamak! Sukatan gula telah diajar pakai agak-agak saja mengikut sentuhan tangan. Saat macam ini, bimbangnya tidak menjadi, maklum saja waktu suntuk. Minta resepi dengan seorang sahabat. Eh! Ngapa gelatin pekat semacam ni? Meskipun tahu ada yang tidak kena, kuuli juga tapi tidak boleh, kenyal dan elastik semacam. Hendak menyemak resepi sahabat tadi dalam melbox, anak pula bertongkol di depan pc main game. Mahu tidak mahu guna juga resepi dalam fail kelas fondant. alhamdulillah, menjadi. Kerana tiada waktu untuk buat bunga sendiri, guna saja yang telah siap. Sebenarnya hendak mengelak sangat guna bunga dah siap ini tapi dah tiada arah, guna jugalah. Fondant licin dan tidak merekah, tak perlu direpair. Pesanan teacher, jika ada rekah dan tidak licin, gosok dengan tuala lembab. kalau ada banyak repair yang perlu dibuat, basahkan tempat yang hendak direpair itu kemudian perbaiki dengan belakang sudu. Akhirnya ratakan dengan berus lukisan basah. Hallo! Pastikan berus anda kategori halal ya. Kalau susah sangat, carilah berus lukisan bulu nylon.Namun untuk fondant di atas, aku seperti mendapat restu Tuhan, tidak ada pembetulan perlu dibuat. Foto ini kukirim kepada seorang sahabat untuk meminta komennya. Kata sahabat - congratulation tapi bunga nampak setompok, sepatutnya dibuka dan diatur, riben tak perlu banyak, kata orang putih less is more. Aku senang dengan kritikan membina ini. Dengan kritikan begini, aku dapat membetulkan kesilapan. Kuamati bunga di atas kek itu. Ya, memang benar, bunga nampak setompok dan tinggi- cacat. Riben nampak lebat- cacat. Aku berharap akan ada order fondant pada waktu-waktu terdekat supaya aku dapat berlatih dan menduga kreativitiku. Terimakasih kepada sahabatku, Wiz yang sudi memberi pandangan. I love it.
Di bawah ini adalah foto kek di kelas fondant dan lihat tu... memberi sentuhan gabungan warna terracota, peach dan brown pada daun-daun itu satu persatu. Sabar ajelah...




[code][quote] jom borak...
hajar - [Link] - rupa belum menjajikan kesempurnaan, tak begitu, jar?

ine sena ine.sena@gmail.com- ide, makasih datang ke sini. sudah ku addlink mu. wah! tibat-ba saja aku terlempar ke kota bunga nusantara, ke kaliurang, kemudian menyusuri malioboro. Kemudian masuk ke toko buku gramedia. Buku-buku masak banyak sekali dong ... kalo aku ingin mengirimmu membeli buku-buku resepi bisa nggak?

MamaFaMi - [Link] inilah tangan kerasku...hu hu hu...

ummiaqil@nagaoka sh.shada@yahoo.com - [Link] betul tu, bunga salah posisi... huwaaaa... senyumanku jadi manis kerana terkena aura gula aising yang sarat dalam fondant...kuang kuang kuang

wahhhhh cayaaa la zati.. merah lipstik tu.. Fri 30-Nov-2007 10:21 Ish! nampak ke merahnya? he he he...dok di dapur pun, melaram tetap melaram

mamasya22@yahoo.com- ada kelas yang murah, ada yang mahal. bukan saja bergantung pada modul tetapi bersar faktornya bergantung pada ketegaan seseorang guru meletak harga ilmunya.

zaitgha zaitgha@gmail.com - [Link] kongsi setakat yang saya tahu, zai...

Ana - Hem, nak yang murah kena belajar dengan zatidhati... he he he... belajar dari buiku pun boleh Ana.

rinnchan - [Link] ni masa belajar bukan mainlah tertibnya, patuh pada guru katakan. Tapi bila buat kat rumah, tak sompek den nak ngalo bungo...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net