Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 26-Nov-2007 18:34 Email | Share | Bookmark
NOVELTY & CUPCAKE





Choc fudge cakes dihias dengan kuih belanda, kepingan wafer mentega, kepingan cooking choc, melted cooking choc dan ceri. Ini adalah kerja sesudah maghrib. Siang, sempat aku siapkan tempahan cupcakes - carrot walnut dengan frosting creamcheese, cake pandan dengan frosting pandan coconut, kek coklat dengan frosting chocolate dan pure coklat powder.
berkongsi dengan teman-teman di sini, aku tidak hanya memasukkan vanila ke dalam buttercream. Pada hematku, perisa buttercream mestilah sesuai dengan kek. Aku terlebih dulu fikir. Tidak main campak sebarang perisa gedebak gedebuk begitu sahaja. Tidak juga bergantung sepenuhnya kepada vanila semata-mata. Ada banyak perisa di pasaran. Antaranya strawberry, yam, oren, butter, cappucino, choclate emulco, coconut, pandan, macam-macam lagi - sama ada dalam bentuk paste ataupun oil. Lambakan pelbagai perisa ini boleh dimanfaatkan ke dalam buttercream. Cuma bagiku sebagai baker amatur, aku memikirkan kesesuaian perisa buttercream dengan kek. Misalnya, sesuai tak kek pandan digandingkan dengan buttercream perisa oren? Tentu pandan lebih sesuai dengan buttercream yang mengandungi pandan paste, ataupun coconut paste ataupun pandan coconut ataupun masukkan saja santan serbuk. kemudian fikir pula tentang warna paste itu jika paste itu berwarna. Pandan paste misalnya hijau, mungkin tak sesuai dengan kehendak pelanggan yang mahukan warna tertentu yakni yang bukan warna hijau. Misalnya merah. Jadi, aku memilih perisa yang jernih seperti coconut paste ataupun aku menggantikannya dengan santan serbuk. Penggunaan santan serbuk lebih enak daripada penggunaan paste, di samping membantu kestabikan konsintensi buttercream. Sekiranya warna yang diperlukan tidak sama dengan basic warna paste , aku hanya bergantung kepada vanila, almond dan butter oil. Creamcheese frosting - aku tidak sukakan frosting yang manis dan kaya cheese, penggunaan gula dan creamcheese aku kurangkan, dengan melebihkan butter dan kadang-kadang mencampurkannya dengan creamwell. Teringat pada kata-kata sifu Chef Anuar - dalam dunia bakery tidak ada pembaziran. Semuanya boleh kita hasilkan, boleh dimakan asalkan kreatif. Yang tidak menjadi pun akhirnya akan menjadi. Begitulah!



CARROT WALNUT DENGAN CREAM CHEESE FROSTING


PANDAN DENGAN BUTTERCREAM PANDAN COCONUT




Code:
[quote] jom borak

soulha - nak magi jampi apa? zam zam ala kazam... he he he

hajar - [Link] ya Allah, jar.... nanti kena beli cecair pencuci skrin berbotol-botol pulak... ha ha ha

Ana - [Link] ana pun boleh buat yang lazat dan menarik, lebih dari yang akak buat ni...percayalah.

chepah chepah75@yahoo.com - [Link] wah, cepah. pi kelas tiap hujung minggu. pas ni bolehlah akak belajar dengan chepah pulak.

ummiaqil@nagaoka sh.shada@yahoo.com - [Link] yup! halal... itu tujuan buat makanan dari tangan muslimah kan?

mamasya - [Link] mamasya, akak gunakan coconut cream powder. masukkan ke dalam buttercream sesedap rasa. kalau nak letak pandan paste boleh, tak letak pun boleh. up tu you. bezanya bila letak coconut cream powder, rasanya lebih pure berbanding pakai coconut paste. ngapa akak cakap macam tu? sebab pak cik mak cik yang umur 70, 80 tahun pun makan kerana rasanya berbeza dengan BC lain.
I
masriyah - [Link] asyik melihat je, tak siaplah kerja lain. Nanti hubby tercongang-congang lak... apasal bini aku ni... he hehe

Noni black_3307@yahoo.com.my - kau pun boleh buat, noni...percayalah...

lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link] oooo, malulah pulak .... swirl akak ni pakai putar je...tak tahu le betul ke tak.

Nur - [Link] kalau orang tanya akak, ngapa badan naik sangat nih...akak jawab kenyang dengan bau kek...

boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com - [Link] kak tun, gambo ada dalam entry terbaru. nozle cap ayam, tak ada bernombor... cari le kat kedai yang patern tuh... nak buat swirl tu kena buat sambil goyang inul he he he

ida isk merpati66@yahoo.com - [Link] ida punya cuppies pun apa kurangnya...

zaitgha zaitgha@gmail.com - [Link] zai, tq add comment. bila nampak komen you ni, baru teringat emel you belum berbalas. so sorrryyyygamba noozle dalam entry terbaru.

kamalina - [Link] meh, datang pekan. kuhidangkan untukmu

mamazieza -jangan berjejes air liur dah la, mama...

chendana ayu_cendana@yahoo.com - [Link] cendana pun boleh buat lebih baik dari yang akak buat ni...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net