Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 12-Nov-2007 13:18 Email | Share | Bookmark



ATAS: ORDER PERTAMA
BAWAH : ORDER MENYUSUL


Anekdot order pertama: Huda, junior waktu sekolah, kini mengajar anak sulungku. Dia membuat adhock order pada hari yang sama dengan aku menyiapkan tempahan Mimi. Mulanya hendak ditolak saja tapi mendengar Huda bertanya ulang berulang, "Boleh tak ni? Boleh tak ni?". Tak sampai hati pula. Apalagi bila tahu dia sekeluarga di hotel tetapi lupa menempah kek. Order dibuat pada jam 11 pagi. Jam 4 mesti ada di tempat penghantaran. Aku beranikan diri. Saat begini, pilih chocolate sponge mix saja, tidak sempat untuk african cake.Emm... Nak cepat sangat, buttercream dipukul dengan high speed, ralit pula hingga terlebih pukul. Hasilnya tidak memuaskan. Banyak bubble, maka susahlah hendak mendapatkan lepaan yang licin. Tambah pula masa semput saja. Tangan pula lenguh. Kebiasaannya aku hanya menggunakan low speed. Untuk menenggelamkan rasa sponge mix yang seperti baulu itu, aku layerkan dengan chocolate buttercream dan dilapis pula dengan bancuhan coklat yang selalu kugunakan untuk topping (seperti dalam entry kemarin). Atasnya dengan vanila buttercream. Cornelli lace dengan noozle no 5. Ugh! Si sulung komen, "pakai noozle yang no 1 atau 2 je, Umi."
Angah yang selama ini suka menggunakan perkataan kemas apabila sesuatu memikat hatinya memberi komen, "Alah, umi. Ngapa butuk-butuk(tak licin maknanya)? Tak kemas langsung."
Masa dah suntuk. Tak boleh buat sebarang sentuhan pembetulan lagi. Hanya aku pipingkan frills dengan menggunakan noozle untuk bunga ros, dan ditambah sentuhan ringan noozle star di atas frill itu. Frill dan cornelli lace menggunakan resepi topping di dalam entry kemarin. Untuk mempercepatkan konsintensinya, aku letakkan ke dalam chiller sebentar. Esoknya Huda mengirim sms, mengucapkan terima kasih, sedap dan berpuas hati. Agh! Lega walaupun hati sendiri tidak puas dengan kecacatan pada kek itu.

Anekdot Order Yang Menyusul: Dua hari selepas itu, Huda menempah kek lagi. "Macam hari tu ya, Kak Zati." Masih Chocolate Sponge. Tentu saja aku mengekalkan fillingnya. Cuma coatnya berubah kepada chocolate buttercream, cornelli lace dengan noozle nombor 1. Bunga ros ditukar kepada five petals, rangkaian bead heart juga dari topping coklat. Warna apa yang perlu kugunakan untuk tulisan? Along dan Angah menolak tepi warna merah, hijau atau kuning samada daripada bancuhan buttercream ataupun piping jelly. Mereka sependapat agar aku menggunakan toping coklat untuk tulisan. "Kalau umi guna warna lain dah macam lari temanya," Along memberi alasan. "Kalau guna coklat, lebih nampak classic umi." Aku menurut dan ternyata aku menyenanginya. Terimakasih, along. Terimakasih, angah. Mmmmmuahhh!



[quote] Jom sembang:

ummi@aqil sh.shada@yahoo.com - [Link] Ada banyak emel dan sms minta buat kelas tapi... rumah kita teratak buruk dekat tempat jin bertendang, malu nak terima orang datang... hu hu hu...nama je anak merdeka, tapi jalan masuk ke rumah akak, sedih nak cerita....

syima - noozle cap ayam... noozle tu saya beli sikit-sikit bila pi bakery mart. bukan tsf punya, bukan wilton punya. tak ada brand. cuma saya sering tengok buku cake decoration tan see fong dan cake decorating wilton. saya lihat paten, bentuk noozle, yang itulah saya beli. ada noozle saya yang ada nombor, ada yang tak ada... maklumlah, cap ayam. jadi nombor-nombor yang saya catatkan di dalam entry adalah nombor-nombor mengikut keluaran wilton.

abc123 khumaira8575@yahoo.com.my toce, toce kerana singgah lagi. Aku ni kau tahu aje le, tak sihat pun macam sihat...

makuda - yang menentukan menarik atau tidak bukanlah jenama noozle tetapi skill, teknik membuat setiap paten. Berlatih selalu.Saya sendiri pun masih berlatih untuk membiasakan tangan dengan angle agar tidak menggeletar.

hajar - [Link] tq, jar...dalam proses melentur jari ni...

ummi@aqil sh.shada@yahoo.com - [Link] bisa saja ... bila kau pulang ke malaysia.


zanaz70 - [Link] tq, zanaz kerana datang ke sini. datanglah lagi, dialu-alukan. kita bertukar dan berkongsi ilmu pengalaman

nabialishad - [Link] wooit, intan...sabo, sabo...apasal pulak jadi tak centre...makan makjun overdos kot...

kamalina - [Link] lagu untukmu... getaran jiwa... melanda hatiku... na na na na na na...
IP: 60.51.3.227
Delete Comment

wiz - [Link] terima kasih, wiz kerana meninggalkan jejak di sini. fp wiz antara fp yang kulawati saban hari tapi jarang kutinggalkan jejak. sentuhanmu beri aku ketenangan, jejakmu di sini beri aku kekuatan.

memorybakery rodziahzayin@yahoo.com- ya, pantai timur. dok di pekan, pahang. terimakasih berkunjung ke sini.







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net