Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 9-Nov-2007 14:12 Email | Share | Bookmark
KEK SAIZ 7" X 4"

 
 
 
 
 
 
 
 


AKU termangu seketika. Kek coklat moist untuk hantaran pertunangan, tidak mahukan sikit pun hiasan daripada buttercream. Semua hiasan dalam bentuk chocolate, bunga juga daripada chocolate. Kek chocolate ini akan dimuatkan dalam bakul bersaiz 9" x 5". Bererti kek mesti kecil daripada itu bagi memberi ruang kepada dekorasi. Melihat bakul hantaran yang siap dihias oleh pelanggan sendiri, puas memikir bagaimana untuk memasukkan kek siap dihias ke dalam bakul itu. Memikirkan kek itu tidak boleh rendah kerana ia akan mendap daripada pandangan, aku menyusunnya bertingkat dengan saiz yang tidak sama.

Keseluruhan hiasannya menggunakan cooking chocolate. Daunnya pula menggunakan white chocolate semata-mata.
Aku menggunakan resepi yang sama untuk topping, piping dan bunga:
300g cooking chocolate + 150g susu cair - dimasak menggunakan kaedah double boiler. Apinya cukup perlahan untuk memastikan dia kembali cepat mengental untuk dibuat piping dan bunga. Apabila cair, tutup api dan aku masukkan sedikit mentega atau marjerin. Selepas 10-15 minit (bergantung kelikatan mana yang aku senangi), aku jadikan topping. Untuk bunga dan piping, kubiarkan ia 2-3 jam. Kadang-kadang ia cepat benar mengental, kadang-kadang lambat. Barangkali faktor cuaca. Tetapi kalau cuaca tidak membantu, aku masukkan ke dalam chiller saja sehingga ia mengental pada tahap mudah dipiping dan mudah membuat bunga. Tak lama, dalam setengah jam saja ia sudah sedia untuk dijadikan bunga dan hiasan border. Inilah sebenarnya adunan yang kugunakan semenjak dulu untuk membuat toping, dekorasi border dan membentuk bunga.
Tengok! Bakul ini terlalu kecil. Tidak ada board yang sesuai dengannya, maka aku perlulah kreatif menyediakan boardnya. Dan kerana bunganya terlalu besar, maka aku susunkan bertingkat supaya kehadiran Moist Chocolate Kek Itu menonjol.



[quote] Jom sembang:
Noni black_3307@yahoo.com.my - ya, paling mencabar masa nak buat ros dari white chocolate tu. Menunggu konsistensi untuk senang dipiping, tak boleh terleka.

ummi@aqil sh.shada@yahoo.com - [Link] cepat, cepat, nganga mulut, akak suapkan. Dalam mimpi pi jepun...

rinnchan - [Link] betul, kata rinnterutamanya kalau dapat ros pink, nak sesuaikan dengan bunga pada bakul tu, tapi kerana dia nak real colur cooking chocolate, ikut ajelah. nanti boleh buat pada kek kain ya, rinn


hajar - [Link] belikan tiket flight, akak terbang ke tempat hajar... boleh melancong... cuba dan cuba Jar, banyak panduan dalam internet dan sesama member fp boleh membantu andai Jar berkeinginan. Pasti boleh.

ida isk merpati66@yahoo.com - [Link] dok bayang ida tabik spring ni... lenguh tangan tu nanti tak boelh mendeko cupcake pulak

mamasya - [Link] kerenah pelanggan tu kan cabaran, mamasya... punyalah berkebuk baca bismillah waktu nak masukkan kek tuh. bopoluh dibueknyo


ummi@aqil sh.shada@yahoo.com - [Link] ngapa... nak beli tiket untuk akak ke Jepun ke?

shema shema123@gmail.com - jauh beno nak tolong kesatkan... he he... bila nak ke pekan lagi?






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net