Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 5-Sep-2007 00:10 Email | Share | Bookmark
MASRIYAH TAG ZATI - APA ADA PADA UBI KAYU?


[quote]
1 million galore!

Now, what would you do if you had one million in your possession ?
(Tagged by Masriyah )

Who am I tagging ?
_ Aku tag Kak Mis, lynn hassan, kak tun, rinnchan, hajar.

Instructions :
**Start Copy**
Proposition: If you Have $1,000,000.00
Requirements: continue above sentences
Tag Mode: 5 blogger
1st - You leave their blog and post link and add to the list below.
2nd - Let the blogger you want to tag know they been tagged by comment in their blog or etc.

What They Do With Their $1 Million
1. SYH will spend for Family.
2. Miche will give to the needy.
3. Montessorimum will keepsake.
4. Mumsgather will secure her kids' financial future.
5. bkworm will be debt free.
6. Dancing Queen will go on a lifelong holiday.
7. Eve will invest in properties.
8. dieselfire will create a foundation for underprivileged students.
9. Underneath The Stars will put aside for kids education.
10. AmiraZefr will invest in her kids trust fund and set aside for some TLC holiday trips.
11. Erna will perform Hajj and round the world with my beloved family
12. MamaFaMi will create a foundation for orphans and old folks in Africa.
13. Muna will set up a trust fund for her daughter.
14. Mamasya will go on holiday with family and save some for the future.
15. Masriyah will first fullfill islamic requirements then purchase lands for agriculture bussiness.
16. Zatidhati will expand her business all over the world as a main supplier of tapioca product and the flows goes to the charity. InsyaAllah [/quote]
Kenapa product ubi kayu? Aku ingin sangat buat satu produk ubi kayu yang enak- tapioca cake - nak eksport terutama ke Jepun kerana Jepun pernah membuat orang Melayu makan ubi kayu sahaja. Namun orang Melayu penuh kebijaksanaan, dipelbagaikan resepi hingga ubikayu dapat menggantikan makanan ruji.Aku nak orang-orang Jepun ketagih tapioca cake keluaran zati dhati. BIar dia orang tahu bahawa Melayu tidak mati kerana makan ubi kayu, sebaliknya segar dan sihat. Pokok ubi kayu bukan sebarang pokok, bukan sekadar di tanam di belakang rumah. Penyelidik UPM telah membuat penyelidikan - Isolation & Encapsulation of Cassava Linamarin in Biodegradable nanoparticles for Cancer Cells Targeting. Ekstrak getah pokok ubi kayu mengandungi sejenis bahan kimia dipanggil linamarin. Lazimnya satu ubat hanya mampu merawat sejenis barah. Tetapi linamarin mampu mengawal dan membunuh sel barah leukimia, payudara, ovari dan rahim. Hasil penyelidikan ini telah merangkul pingat emas di Pameran Penemuan dan Produk Baru di Pittsburgh, US, pada tahun lalu. Malah Malaysia menang lima anugerah untuk penyertaan produk Enhanced Micro Monility Test-Bed in Multicast Based Mobile Ipv6 Wireless Network. Aku berbangga dengan kejayaan bangsa Malaysiaku. Mereka antara pengisi kemerdekaan yang berfikir dan bertindak melakukan sesuatu untuk negara. Aku cukup panas telinga kalau orang kata, "Dah 50 tahun Malaysia merdeka, apa yang ada, tak pernah berubah. Malaysia entah ke mana." Orang yang berkata begini adalah orang yang tidak tahu bersyukur, orang yang tak menyusuri perih sejarah. Kita lebih maju daripada Indonesia yang merdeka lebih dulu daripada kita, malah kita hidup cukup aman meski berbeza warna kulit, berbeza pelita agama dan tali kepercayaan. Inilah hebatnya Malaysiaku.
Nah! Pokok ubi kayu di belakang rumah bukan calang-calang pokok. Subahnallah, begitu besar keagungan ciptaan Tuhan.

Mari hayati puisi ini...


Cerita luka bangsa
Oleh Amaruzati Noor Rahim
Lagu Puisi Oleh Kumpulan Lagu Puisi & Teater Alora Mestika

Setelah nestapa datang bertimpa-timpa, pedih terhimpun di jiwa bangsa
moyang merintihi nasib yang kelam dan pudar
mengemis rezeki di bumi sendiri

Pedih dan perit ketika dijajah petualang, sumpah seranah dan sepak terajang, diperhamba rakyat sehabis tenaga yang ada,
diseksa hingga terbiar derita

Amarah pun membongkar semangat dan tekad, teguh berpaut pada tali kebenaran kerana segala yang punah ranah
perlu ditebus dengan merah darah

Merah darah melaut, hanyir nanah memenuhi teluk, bergeloralah kesedaran di jiwa satria,badan dan nyawa jadi taruhan galang gantian
berjuta penjajah perlu dihapuskan

Inilah tanah air jantung hatiku, persada cemerlang rakyat gemilang
mendepani hari-hari cemerlang
dengan berani dan cekal tergenggam

Inilah tanahairku persada sukma indahku, mengorak jaya ke puncak dunia
mencanai impian menjadi kenyataan
tetap mendukung tradisi mulia



[quote]
aidura sofiee - [Link]: terima kasih ziarah ke fpku yang seadanya ini...

MaDiHa - [Link] - kita pun suka gak... paling suka ubi rebus cecah sambal ikan bilis...fuhhh!
rinnchan - [Link] rinn ramai peminat, tentu selalu kena tagg... murninya jiwa rinn, nak ni sejambak rose tu tau... bukan bunga dedap... kalau ada bilionare murah hati, rinn kena cipta resepi kek ubi kayu


Kenitra - [Link] dua tiga hari lagi, mungkion bertukar isu ramahan pula ya...

maklang_06@yahoo.com - masin mulut mak lang, dapat saya buka kedai kek suatu hari nanti... ni baru buat kat rumah je


ghafirah al_maghfirah@hotmail.com - insyaAllah, dia telah kembali ke perlis. bila kita bersahabat, kita bersahabat ketika senang dan susah. jika ada selisih faham yang sedikit, kita terima sebagai ujian bersahabat. jangan kerana luka sehiris, kita lupakan untung bersahabat selama ini. hidup pesan berpesan, dik...


nabialishad - [Link] intan, ok bangat...kelas gitu... power. Sesiapa perlukan makjun, pergilah ke link intan ni... he he...promosi jap...take kena bayar pun promosi ni...

cak - [Link] kita susuri asal mula kehidupan... tiap yang Allah jadikan punya kelebihan dan kekurangan



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net