Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 30-Jul-2007 00:22 Email | Share | Bookmark





Foto-foto ini adalah kerja antara kerja yang akulakukan pada sabtu baru-baru ini. Master cartoon Strawberry Shortcake ini tidak sama dengan watak kartun sebenar. Siti Fatimah Azzahra, gadis suntiku menegur, "tak cantik kartun ni, umi. Cari Strawberry yang lain." Aku cuba mencari master yang seiras tetapi server internet tak berfungsi pula.
Kek ini hanya bersaiz 9 ". Pelanggan mahukan chocolate ganache sebagai toppingnya tetapi mahu dilukis kartun.Kerana white cooking chocolate tidak boleh tersilap sedikit suhunya sewaktu double boiler, aku memilih menggunakan cooking chocolate untuk outlinenya. Ada banyak pilihan yang boleh dibuat untuk outline - gunakan white cooking chocolate, chocolate bar/cooking chocolate, butter cream - sama ada dilukis terus di atas kek yang telah set ataupun dilukis di atas plastik atau tracing paper. Aku menyapu nipis buttercream, kemudian setkan di dalam chiller. Langkah-langkah seterusnya seperti foto di atas...

[quote]
DI HUJUNG JARI
1. mamazieza: saja kongsi ilmu, buat berkat hidup nak berguru? saya orang baru, mama...kongsi-kongsi pengalaman boleh le. mama datang sini, bawak kambing putih tak ada janggut kalau mama sudi datang, saya lebar sayap tunggu mama tapi mama mesti sedia redah denai, tak ada jalan tar walaupun dah 50 tahun merdeka di hujung kampung nun tempat jin bertendang kita orang buat sarang

2. lynnhassan: pergi insken, lynn, jangan tak pergi...tahun depan mohon, harap-harap insken masih kekalkan chef yang bagus. tapi kat insken tak ajar cartoon artwork...

3. mamasya: salam perkenalan. saya buat langkah demi langkah ni sebab saya dulu pun ada orang beritahu macam mana nak buat step by step, tapi terkial-kial kerana susah nak faham. ni tunjuk langkah demi langkah supaya orang lain tak terkial-kial macam saya dulu...

4. ida isk merpati66@yahoo.com - [Link] cubalah buat, ida isk. baru tahu senang atau tidak. mula dulu terkial-kial gak...lukisan asyik patah je... rupanya ada sebab kenapa artwork mudah pecah...

5. MamaFaMi - [Link] baguslah cuba, mama... seronok kalau dapat buat kartun untuk anak-anak dengan tangan sendiri... anak senyum bangga je...

6.Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com - [Link] cuba, jangan tak cuba... nani tepek dengan fp...

7. Hajar - [Link] tangan saya ni tak seni juga, tengok jari saya, besar dan tembam cuma ada keinginan. apa-apa yang nak dibuat mesti dirangsang oleh keinginan. keyakinan pula jadi kekuatan. lepas ni mesti confident ya, hajar

8. Bonda RaQynR, bonda (terdengar-dengar suara nabila menyebut bunda dalam cerita Mutiara Hati...rasa sejuk je). Dulu pun comot gak saya buat sebab kek tak cukup set, outline pulak pecah-pecah sebab terlajak masa dok dalam chiller... tak payah chillerkan pun tak apa tapi kena betul-betul set outline tu. belajar dari pengalaman. INSKEN tu Institut Keusahawan Negara bawah Kementerian Pembangunan Usahawan (MEDC). tak belajar deco. belajar kek & pastri. deco sikit je, terlalu basic tapi banyak ilmu bonda dapat untuk presentation produk hanya dengan menggunakan 1,2 method. layari www.medc.gov.my, klik e-servis, ada jadual kursus dan daftar online...tapi tahun depan la...

9. BondaRaQynR: elok le kalau ada cita-cita nak buka bakery, tambah produk halal. saya buat homemade bisnes je... tapi small bakery saya berfungsi setiap hari kecuali sabtu kerana sabtu adalah hari penyediaan bahan2. bolehla bonda cuba mohon di INSKEN tu untuk tahun depan. kursus tahun dah habis.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net