Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-Jun-2007 04:49 Email | Share | Bookmark
PRODUK ZATI D'HATI

sticker zati d'hati
produk harian
pancingan untuk belanja kecil
juga untuk belanja kecil
antara packing zati d'hati


Kita tidak dapat membaca takdir yang bakal terhidang.
Aku tidak pernah menjangka akan terlibat dalam penjualan kek, sama ada secara serius ataupun tidak. Tetapi inilah kenyataan yang kuhadapi hari ini.
Seorang teman berkata, "Kalau orang tengok kau bertugas di kem, dengan tegas, dengan serius, orang tak sangka kau ni buat kek, jual kek. Orang masih percaya kau seorang penulis tapi orang tak percaya kau tauke kek." Dia ketawa terbahak-bahak. ".
Aku tersengih. Barangkali itu pandangan jujur. Aku bertugas sebagai ketua fasilitator Program Penghayatan Sastera Budaya di kem PLKN. Hanya tiga hari pada setiap satu siri pengambilan pelatih. Tidak ada bayangan aku seorang yang duduk di dalam bakery kecil, mengadun dan membakar kek.
"Aku pun hairan dengan kau ni. Yang mana diri kau sebenarnya?"
Aku mengangkat kening. Hati kecil berbisik," aku boleh menjadi sesiapa saja dengan semangat dan kekuatan yang aku ada." Menulis telah sebati dalam diri. Fasilitator sastera budaya kerana itulah sumbangan yang dapat kuberikan kepada negara untuk menjana anak bangsa Malaysia. Bakery? Aku memenuhi permintaan pelanggan dan mencari pendapatan untuk membuatkan anak-anak berada di tahap yang selesa walaupun bukan mewah segala.
Inilah produk harian yang aku keluarkan, dijual di Pekan, Kuantan, Muadzam Shah, Rompin, Kemaman. Kadang-kadang hingga ke Kuala Lumpur. Produk tetap tentu saja Moist Chocolate Cake.Yang lainnya mengikut permintaan. Kek cawan dalam bouquet untuk mereka yang hanya berbelanja harian dengan kadar kecil. Pelajar sekolah misalnya. Daripada sticker jenama dibuat dengan kertas fotostat, aku bnertukar kepada kertas sticker yang kucetak sendiri. Dan kini, aku menggunakan sticker bercetak, yang ditempah khas dengan logo kek 'watermark'. Hijau dan oren menjadi warna tema. Ada permintaan dari Arab Saudi juga tetapi sungguh, aku akui ilmu tentang daya tahan kek belum ada. Kursus daya tahan makanan dengan MARDI terlalu mahal dan perlukan penajaan. Ada seseorang yang terlibat dengan agensi tertentu memberitahuku ketika aku memohon mereka menaja kursus dengan MARDI, "bos yang ada sekarang tidak suka hantar orang kursus. Membazir dia kata. Awak doakan dia cepat tukar, bolehlah kita taja awak pergi kursus dengan MARDI." Aik! Macam ni punya boss pun ada? Habis, bagaimana hendak membantu bumiputra, khasnya dalam usaha penghasilan makanan menembusi pasaran antarabangsa yang tentu saja kualiti dan ketahanan hayat makanan menjadi markah pertama selain pembungkusan dan kecekapan pengurusan?
[quote]
DI HUJUNG JARI:
1. diana krolog@yahoo.com tentu serius agh...dalam hidup kita boleh bermain tetapi tidak boleh main-main..

2. Misliha miss_creativecakes@yahoo.com Belum puas hati la, Miss... tapi taklah macam orang dimekap cantik-cantik, dipakaikan purdahkan... kuang kuang kuang

3. Dato' yaakubisa@yahoo.com terimakasih, dato', singgah ke sini... panggil cikgu juga yang mesra di lidah ni...bukan Dato Dollah bayar... Muzium yang bayar... cukuplah untuk beli mixer industri 1. alhamdulillah, tapi tension banget sih..
View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net