Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 8-Jul-2008 08:50 Email | Share | | Bookmark
ZATI DHATI BAKE & DECO CLASS

INFO KELAS:

12-13 julai - kelas gumpaste ( baby roses, roses, stephanotis, lily, forget me not, orchid. Gum paste uli sendiri. ) (ada 1 kekosongan)
17 julai - kelas bake
18 julai - kelas cartoon artwork & 3D (ada 1 lagi kekosongan)
19 julai - kelas speacility cake dan basketweave (ada 1 lagi kekosongan)
20 julai- kelas fondant (uli sendiri nooo) - hantaran dan wedding stack
26 julai- kelas fondant (uli sendiri) - wedding tiers (ada 1 kekosongan)
27 julai - kelas choc deko (ada 3 kekosongan)
16-18 ogos - kelas [akej 2 dan 3 -ada 1 kekosongan
* makan dan penginapan disediakan. Ada bas dari kl terus ke Pekan. Jua ada bas dari Kota Bharu, Kuala Terengganu, Seremban yang singgah di Pekan

http://zatidhati.blogspot.com
_____________________________________________________

Ini rakaman hasil pelajar kelas kali ini. Mereka mengambil pakej 1 (bake) dan 2 (deco cartoon artwpork dan 3D) dari jam 11 pagi hingga malam. Tidak dapat bercerita banyak tentang kelas ini. Bukan kerana tidak ada cerita tetapi masa tidak mengizinkan aku menulis banyak. Kesihatan kurang memuaskan dan kerja penulisan skrip drama radio juga belum selesai, asyik tertunda kerana keadaan kesihatan. Pelajar kali ini, na dari kemaman dan ayu dari Penang.

Shortening yang disapu berlebihan pada tincake membuatkan rupaparas superman hilang sama sekali. Ayu mengeluh seperti ingin mengalah.

Jangan mengalah, kataku, dalam dunia bake & deko kalau ada kesilapan, kita mesti fikir jalan penyelesaian. Deko, selain berfungsi sebagai mencantikkan kek, ia juga bertujuan menutup kecacatan kek. Takkan kalau paras superman tidak menjadi, kita perlu buang dan bakar yang lain. Jangan mengalah. cuba dulu.

Cikgu yang ini memang tak akan beri pelajar rasa mengalah. Mahu tak mahu Ayu terpaksa mendekonya juga. Ini kek untuk Adam, kataku, mesti buat cantik-cantik, biar Adam bangga dengan emaknya. (Kebetulan, lusanya adalah harijadi Adam). Tidur di sini saja, kataku, tak payah balik, esok pagi-pagi balik.

Tak boleh, saya tak boleh kalau sehari tak jumpa Adam, luah Ayu dalam dialek Penangnya yang pekat. Ayu meninggalkan Adam di bawah jagaan adik dan adik iparnyam di Pekan juga.

Setelah beberapa kali mengeluh, Ayu berjaya juga menyiapkan superman ini.

Ayu mengambil pakej pertama - belajar buat 4 kek. Dua darinya dideko - doraemon dan superman. Dua lagi hendak dibawa pulang kosong. Tapi Ayu ni berangan, rindukan Adam agaknya, dia lupa mengeluarkan kek sponge dari loyang gitar walaupun telah kuberitahu. sebaik kusedari, gitar sudah kecut! Mak aiii, ayu, ko berangan apa? Unrtuk menggembirakan Adam an agar gitar kosong yang kecut segar dipanang mata, maka aku mendekonya lebihkurang saja dengan campuran warna lebihan aising.

Kalau Ayu merindui Adam, Na pula resah dan terganggu dek keletah anak-anak lucu...









Nih... jamu mata pulak dengan kerjatangan Na, ibu yang mendapat suntikan semangat dari anak-anaknya...







Borak jap:
kamalina a.k.a aimi - [Link] - itu le...sabo je la....


umieaisyah - [Link] - untung boleh dicari kalau kita mahu kan?

the kesum return - [Link]- mungkin ada orang tak suka cikgu yang tegaskan, ct... cikgu yang tegas ni macam pressure pulak bagi yang lemah jiwa. tapi bagi yang jiwa besar, ketegasan bukanlah pressure tetapi satu ransangan untuk menunjukkan 'akuy boleh buat'

:Noor Rikha rikha_mie@yahoo.com - [Link] Itulah cabaran setiap kali jadi cikgu...aa aje yang kidal...

ah mat gebu - [Link]- setelah beberapa kali mengeluh, pujian mat gebu akan buat penatnya terubat

Tie ~ Ibu Wawanis - [Link] bagus, semangat berkobar-kobar, tie. tapi walau besar mana pun anak, anak dilarang sama sekali dibawa ke kelas. teman pengiring juga dilarang. deko memerlukan tumpuan penuh. anak dan teman pengiring akan mengganggu kosentrasi deko, tidak dapat menghasilkan yang terbaik, akan lari dari skill. kenalah sedia tinggalkan anak, tie...


Sunday, 6-Jul-2008 17:40 Email | Share | | Bookmark

ALUAN 1: terima kasih kepada cikghee, diba, sridiah, chef sugar craft, kaktun boxstudio, lynnhassan, kamalina (happy anniversary kam), am, ct, shakey, rosa dan fifa yang membuat order pada 5 julai. harap2 kek kali ini masih rasanya seperti dulu. bimbang juga tersalah sukat menjadikan terlebih atau terkurang sesuatu. sebarang feedback, emelkan ke zatidhati2u@yahoo.com.my.*** sengaja delivery kek kak tun dan lynnhassan ke saujana utama kerana hati ni teringin benar nak jumpa kak tun yang suaranya lembut mendayu-dayu setiap kali telefon. Gembira dapat bersua muka dengan kak tun meskipun tidak sampai lima minit.

Aluan 2: info kelas
12-13 julai - kelas gumpaste ( baby roses, roses, stephanotis, lily, forget me not, orchid. Gum paste uli sendiri. ) (ada 1 kekosongan)
17 julai - kelas bake
18 julai - kelas cartoon artwork & 3D (ada 1 lagi kekosongan)
19 julai - kelas speacility cake dan basketweave (ada 1 lagi kekosongan)
20 julai- kelas fondant (uli sendiri nooo) - hantaran dan wedding stack
26 julai- kelas fondant (uli sendiri) - wedding tiers (ada 1 kekosongan)
27 julai - kelas choc deko (ada 3 kekosongan)
* makan dan penginapan disediakan. Ada bas dari kl terus ke Pekan. Jua ada bas dari Kota Bharu, Kuala Terengganu, Seremban yang singgah di Pekan

Rakaman foto kali ini, kek tempahan siti. Waktu Siti menajdi raja sehari, kami sekeluarga sedang menikmati keindahan Pulau Kapas. Penghantaran dibuat oleh adikku, Ani. Rupa-rupanya mereka berdua ini teman sekelas. Penggemar choc moist, Siti membuat tempahan kek ini dengan litupan orange buttercream. Warna pilihan - soft lemmon yellow dengan kuntuman ros keemasan. Gambar kek yang serong itu aku rakamkan di rumah. aku menyukainya kerana kelainan susunan. Tetapi di rumah pengantin, kek ini disusun secara klise sahaja. Yuk jamu mata...



Majlis potong kek di sebelah malam rupanya. Selamat pengantin baru, semoga cinta kalian abadi.



Nampak macam kek di atas dan bawah sama besar tapi sebenarnya tidak... tak pandai ambil sudut kamera...inilah kelemahanku.



Wednesday, 2-Jul-2008 23:58 Email | Share | | Bookmark

utk warga kl, jgn lepaskan peluang order kek choc kak zati ni...toppingnya sedap tau...dgn hiasan yg kemas...mg berbaloi order... Tue 1-Jul-2008 13:36
Posted by:lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link]

Kupetik komen yang tauke kek Lynnhassan tinggalkan dan tampal kat sini. Kata Lynn, topping kek coklat akak choewy la. Nak rasa macam mana choewy dan gummynya, order segera. . Sila lihat gambar kek dalam entry lepas.
Hari ini adalah hari terakhir menerima order kek coklat moist Zati Dhati untuk penghantaran pada 4 dan 5 Julai di KL. Lokasi pick up - malam sabtu dan awal pagi sabtu di Gombak (stesen petronas dekat balai polis batu 6). Jam 10 pagi Sabtu dekat LMC, Bukit Rahman Putra. Jam 12 tengahari dekat Sri Petaling. Untuk CikGee yang tempah choc banana, pick up dekat tol gombak.

PENGUMUMAN KEDUA. Pengumuman tentang kelas.

12-13 julai - kelas gumpaste ( baby roses, roses, stephanotis, lily, forget me not, orchid. Gum paste uli sendiri. )
17 julai - kelas bake
18 julai - kelas cartoon artwork & 3D
19 julai - kelas speacility cake dan basketweave
20 julai- kelas fondant (uli sendiri nooo) - hantaran dan wedding stack
26 julai- kelas fondant (uli sendiri) - wedding tiers
27 julai - kelas choc deko
* makan dan penginapan disediakan. Ada bas dari kl terus ke Pekan. Jua ada bas dari Kota Bharu, Kuala Terengganu, Seremban yang singgah di Pekan.

Tarikh-tarikh ini telah ditempah individu tetapi masih ada kekosongan. Cepat!

Itu pengumuman. Sekarang, cerita deko pula.
Di Pekan, mahupun Kuantan penggunaan kek fondant tidaklah sehebat KL. Selain ada yang mempertimbangkan rasanya berbanding buttercream, ada yang mempersoalkan harganya. Untuk fondant,aku tidak dapat bertolak ansur kerana aku menguli fondant sendiri, bukan dengan mixer. Aku juga tidak menggunakan fondant ready made kerana was-was dengan jenis gelatin yang digunakan di dalamnya . Ada seorang kenalan di internet, bergayut telefon berjam-jam. Minta aku buka dari satu website ke satu website, konon nak minta aku lihat cantiknya keluaran kek fondant tauke-tauke website itu. Jenuhlah aku melayannya, sekejab surf ke sana, sekejab ke sini. Tak percaya dia nak memberi ruang aku mencuba kreativitiku sendiri. Sudahlah banyak songeh sekejab nak tukar design itu, sekejab nak tukar design ini...tup tup bila disebutkan harga setelah aku membuat perbandingan sana sini, akhirnya tak jadi. Senyap terus. Kemudian saat akhir sudah tak ada arah agaknya, dua tiga hari sebelum majlis mulalah call nak buat adhock order. Emmhhh...maaflah, pada saat akhir nak buat order setelah banyak ulah, malas aku nak melayan penyakit jiwa. Putus angin. aku pun ada bad mood juga. Ini antara ragam customer yang terlupa bahawa seni tangan tiap manusia tidak sama. Nak yang cantik-cantik tetapi nak keluar duit sikit punya berkira. Panjang pulak berleter ni...

Sekarang kita jamu mata...
Ini adalah tempahan dari Tengku Bakyah Tengku Ibrahim, kerabat rapat KDYMM Sultan Pahang. Design adalah mengikut pilihan anaknya Tg Fadia. Ini hantaran dari pihak lelaki untuk Tengku Fadia. Foto kek di dalam bekas hantaran ini belum lagi dihias bunga-bungaan. Aku hanya meletakkannya ke dalam bekas yang simple kerana pihak pengantin hendak menggubahnya sesuai dengan gubahan hantaran-hantaran yang lain. Designnya simple. Gabungan violet dan lilac. Di kelilingi fondant cupcake dengan warna asasnya hijau. Aku cuba mendapatkan gambar dari Tengku Fadia tetapi cd gambar yang dipinjam kawannya tidak juga sampai ke tangannya semula. Layan mata dengan rakaman lensa kamera kecilku sajalah nampaknya...





Yang di bawah ini pula, tempahan jiran sebagai hantaran dibawa ke Johor. Bekas hantarannya memang warna hijau dan permintaan warna kek warna purple lembut. Ikut sajalah kehendaknya. Tempahan yang agak lewat kerana jiran ini lewat membuat keputusan samada mahu menggunakan buttercream atau sugar paste, jadi aku hiaskan saja dengan bunga beli siap. Meh tengok...





Monday, 30-Jun-2008 12:19 Email | Share | | Bookmark
ZATI DHATI BAKE & DECO CLASS - KE 6


PENGUMUMAN - PRODUK ZATI DHATI AKAN BERADA DI KL PADA 5 JULAI. SESIAPA NAK ORDER PRODUK, SMS ATAU EMAIL SEBELUM KHAMIS INI. HARGA CHOCMOIST TANPA DEKO RM48 - 10". HARGA CHOC MOIST DENGAN KUNTUMAN ROS COKLAT DAN DECO BORDER DARI COKLAT RM 50 - 8".




BAKE & DECO CLASS ZATI DHATI - hubungi email zatidhati2u@yahoo.com.my atau 017-9427033.
Sejuta alasan tidak akan menjadikan kita berjaya tetapi satu langkah bermula akan menjadi penebus cita-cita.

http://zatidhati.blogspot.com _____________________________________________________________________________________


Ketika aku menerima sms daripada mamasya yang pulang dari Brunei bahawa dia telah membeli tiket bas dan akan datang esoknya, aku jadi terkedu sekejab. Apa tidaknya. Aku tersalah melihat kalendar dan tempahan kek yang perlu dideko lapan biji berderet menunggu. Aduhhh! Lincahlah tanganku bekerja menyudahkan tempahan agar kelas mamasya esoknya tidak terganggu. Tiak tidur langsung aku jadinya. Hubby pula mengemas rumah tempat buat kelas dan menginap.
Mamasya membuat pilihan khas - modul basketweave, speacility cake dan cartoon artwork. kalau Samsabariah yang mengambil modul khas pada kelas yang lalu datang jam 10pagi dan pulang jam 11 malam, mamasya menjangkakan akan sampai jam 3 petang. Meminta kelas dibuat hingga ke malam untuk kek dan bersambung esoknya sebiji kek. Mamasya hanya sampai ke Pekan jam lima lebih. Selesai mandi, solat dan minum petang seadanya, aku mulakan kelas untuk mamasya - filling, frosting, trimming, buat piping bag, practise deco atas board, bartoon artwork. Mamasya minta teruskan dengan basketweave meskipun hari telah larut malam. Selesai basketweave sekitar jam 3 pagi. Esoknya kelas bersambung jam 10 , belajar buat bunga untuk memenuhi basketweave dan speceality cake. hem, seperti biasa, orang yang kidal memang sukar sedikit mencari sudut untuk buat bunga ros. Apapun asal ada kehendak semua boleh jadi.
Anda bayangkan - mamasya bertolak dari kelantan, singgah di terengganu. dari Terengganu membuat perjalanan ke Pekan, kemudian menghadiri kelas, selepas kelas perlu pula ke Melaka, kemudian ke Kl dan akhirnya kembali ke Brunei.
Yuk, kita jamu mata dengan hasil kerja mamasya...















ini foto mamasya, terpaksa kutukarkan dan crop hingga jadi begitu sipi. tuan punya badan sms bertalu-talu tak mahu gambarnya disiarkan.


Code:
Quote:
Jom borak:
rani - [Link] - memang lawo apalagi kalau pakai seluar buatan cina

kamalina a.k.a aimi - [Link]- budak nakal tak suka cabaran buat mum, suka cabaran mengawal noozle tika badan bergegar ketawa

lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link] - pertama kali dengar orang kata topping kek akak choewy. selama ni orang kata sodap jo...sekarang bila pakar kek nilai, akak dah tahu ianya choewy

thekesumreturn - [Link]- meh le... bila-bila balik bercuti ke, curi waktu turun ke pahang

thekesumreturn - [Link]- tak terbayangkan. selama ni masuk tv baca sajak, tiba-tiba ajar deko pulak. tolongggg

Hanie keklapishanieondline@gmail.com - [Link]- alhamdulillah atas apa yang Allah anugerahkan....

ida isk merpati66@yahoo.com - [Link] - bila kita mahukan sesuatu, serihu alasan bukanlah halangan. Tak gitu, ida?

Ana - [Link]- yup. alhamdulillah atas keinginan dan semangat yang berkobar tuan punya badan

maklang - [Link] -mak lang, turun ke pekan mak lang. Saya dok promosi bandar pekan nih. Ka;lau tak buat kelas, payah orang nak turun sini.

aima rizaima@yahoo.com - [Link]- siap mental dan fizikal, jumpa 17 nanti. Cikgu dah sedia akar rotan nih

mamasya - [Link]- praktis makes perfect.

Noor Rikha rikha_mie@yahoo.com - bukan kerana saya tapi kerana kehendak dan azam pelajar2 tu kuat dan ampuh

zaitgha zaitgha@gmail.com - [Link]- warna brown chefmaster - warna bakul tu. Gembira dapat bertemu zai hari tu. ekau macam cino... sampai si rikha tanya cina ke tu

aishah@ummiaqil - [Link]- tak apa, kumpul keinginan banyak2 dulu sampai akak dapat buat beberapa bunga baru lagi

lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link]- amboi, lynn, promo jangan tak promo

the kesum return - [Link]- ct, akak ni sedang promo bumi kelahiran...promo pekan... kena student turun sini hehehe

Hajar - [Link]- saling beri komitmen, itu yang utama

chepah chepah75@yahoo.com - [Link]- hang kena tunggu badan hang kuat dulu, baru boleh ambik kelas... almaklumle bila masuk sarang lelama...

mamasya - [Link]- dah tengok.... teruskan mendeko.

Daalia lea1207@yahoo.com - [Link]- baru belajar sejam, dah nak kena lempang ekkk... kalau dua hari, tak tahulah ekkk

rinzura rinz_zura@yahoo.com - [Link]- meh le datang, dialu-alukan. kita kena perbanyakkan agen produk halal. amin, amin yarabbal'alamin atas doa yang kaukirimkan.

zira - [Link]- gitu le adanya hidup kita ni... dalam kecanggihan, pasti ada juga masalah yang menjerat

ita - [Link]- belajar buat bunga ros kat kelas zati dhati pulak. untunglah lea yang dok sebelah akak masa kat kelas lynn... hampir2 nak kena titik jari...

jasmeen - [Link] - mamasya memang pemalu sampai hubby akak cakap, mamasya tu pemalu, tapi hubby dia peramah habis meh le turun pekan yang jauh dari kl nih... 4 jam je, bukannya jauh macam nak ke negeri cina

Cek de sam - [Link]- jawapan hanya ada dalam dirimu...




Wednesday, 25-Jun-2008 16:53 Email | Share | | Bookmark

BAKE & DECO CLASS ZATI DHATI - hubungi email zatidhati2u@yahoo.com.my atau 017-9427033.
Sejuta alasan tidak akan menjadikan kita berjaya tetapi satu langkah bermula akan menjadi penebus cita-cita.

http://zatidhati.blogspot.com _____________________________________________________________________________________

Malam sebelum menerima kedatangan Rani, Kamalina dan Farah, aku membuat kek bagi memenuhi adhock order Ita dari Kuantan. Kata Ita, anak saudaranya ramai datang bercuti. Mengisi waktu, dia ingin menempah bilik. membawa anak serta anak saudaranya mandi di kolam hotel. Design simple saja dengan tulisan HAPPY HOLIDAY. Yuk...rakamannya di bawah ini...





Malang tidak berbau. Kun fayakun.
Ketika hampir saja dengan rumah Ita, cerita hubby, sebuah kereta memotong tetapi kemudian membrek kuat kerana kereta di depannya berhenti tiba-tiba. Hubby menyasar. Sekotak kek Happy Holiday terbalik. Yang selamat hanyalah sekotak kek dengan swirl putih mulus dan taburan bintang biru merah. Tahu sajalah apabila cupcake terbalik. Habislah segala mak nenek yang menjadi hiasannya. Ampun seribu ampun, hanya sekotak dapat dijual. Sekotak HAPPY HOLIDAY dihadiahkan saja kepada anak Ita dan sepupu-sepupunya.
Kata Farah," heran dengan Kak Zati ni. Kek dia terbalik, dia boleh cool lagi."
Habis takkan nak menangis. Tak mengapa. Yang penting hubby dan Taqiuddin selamat. Ada hikmah yang tersembunyi, yang tak nampak hari ini. Mungkin kan masuk order berkotak-kotak lagi

Malamnya, Farah, Rani dan Kamalina pulang ke Kuantan. Balik ke rumah, aku pulun order dari seorang customer dari Kuantan. Dia mahukan design yang simple, untuk majlis bertunang. Tak perlu fondant dan royal aising, katanya, kami nak makan terus hari majlis tu.Tema warna pink dan putih. Yuk jamu mata....



Ros tanpa kon... saja cuba-cuba buat atas cupcake. Alhamdulillah...



Hari kedua, kerana tekun berlatih di atas board vs tekun mencipta lawak dan gaduh manja, tiga orang budak nakal ini tidak jadi pulang ke Kuantan. Mereka keluar ke Pekan, mencari perkakas perempuan yang perlu. Aku segera frosting sebiji tempahan tunang. Cadangku untuk kuhias larut malam selepas mereka pulang. Selepas berkira-kira, aku tahu kerja mereka akan berlarutan ke perdu pagi. Ketika mereka pulang, kekku ini telah siap difrosting dan dihias. Tinggal tunggu kuntuman ros saja lagi. Sebaik sahaja speciality cake mereka selesai, aku cepat-cepat membuat bunga ros seadanya. Inilah rakamannya. Tapi sayanglah...setiap kali aku merakam warna violet, warna menjadi tidak cantik. Tak guna flash, gambar macam gelap. Bila guna flash, gambarnya jadi biru pulak. Doi! Aku memang tak reti setting kamera.


Lihat! Rakaman warnanya jadi buruk walhal sedikit campuran warna pink ke dalam violet menghasilkan warna yang manis. Kecewa betul tengok warnanya. Tolonggg...
(Semua order ini kuterima kerana pada hematku mereka akan habis jam 10 selewatnya. Jadi waktu larut malam bolehlah aku siapkan tempahan pelanggan. Rupanya ia tersasar jauh dari jangkaan. Manusia hanya merancang tetapi perancangan Allah jauh lebih baik - ini kata-kata yang Kak Rikha sering ucap. Oh, nasib baik aku dapat menyempurnakannya. Ini sebenarnya ujian untuk aku menguji ketabahan diri. Alhamdulillah.)

Baru saja tiga orang budak nakal yang menghiburkan ini mengangkat kek ke kereta, masuk satu panggilan. Nak tempah cheesecake, nak ambil tengahari. Aku segera menolak. DImintanya pula choc moist. Badan dah terlalu letih. Cadangku balik ke rumah, nak depang tangan dan bum atas katil - rehat. Memang dah tak ada mood nak masak choc moist.

Esoknya bakar dah dekat jam 9. Kek belum cukup sejuk, Kak Timah telefon- Jangan hantar lambat, takut tak sempat dengan anak balik asrama.

"Kek belum sejuk sepenuhnya, Kak Timah. Tak boleh aising lagi, takut aising gelincir, nanti tak cantik."
"Tak apa, kek panas-panas sedap." Jawapan Kak Timah ini buat aku urut dagu. Mak aii, kalau dah begitu katanya, terpaksalah aku deco juga.

Nih, tengok... chocolate moist topping coklat kilat, dengan hiasan buttercream. Ros tidak ada masalah kerana ia menumpang wafer cone. tetapi untuk shell, aku berdoa agar buttercream itu sporting.



[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net