Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 5-Jan-2009 08:51 Email | Share | | Bookmark
antara yang terlewat

info kelas januari:

10 jan - KELAS FONDANT HANTARAN DENGAN TEKNIK MEMBUAT FRILL SERTA MEMBUAT SEJENIS BUNGA BESAR DAN DUA JENIS BUNGA KECIL - RM350.
11 jan- KELAS INTENSIF CUPCAKE KHUSUS UNTUK ORANG BARU MAHUPUN LAMA
17 jan - MODUL BARU- FANTASTIC JELLY- MEMBUAT AGAR-AGAR HANTARAN DENGAN TEKNIK MEMBUAT BUNGA SUNFLOWER, ORKID, LILY AUTHURIUM, DAFODIL DARI AGAR-AGAR JUGA. YURAN RM150. MASA 3 JAM. PERCUMA TIGA SET TOOLS UNTUK BUAT BUNGA.
18 JAN. MODUL BARU- FANTASTIC JELLY- MEMBUAT PRINCESS DARI FANTASTIC JELLY DI ATAS PLATFORM DENGAN TEKNIK SEPERTI 17 JAN. RM 180. MASA 5 JAM.
24 JAN- PAKEJ BAKE 4 METHOD CAKE- RM250.
25 JAN- PAKEJ 3D & CARTOON ARTWORK- RM 250
26 JAN - PAKEJ HANTARAN & BASKETWEAVE - RM250
27 JAN- PAKEJ INTENSIF CUPCAKE- RM250
28 JAN- PAKEJ CHOC DECO - RM 290
++ ADA BEBERAPA KEKOSONGAN UNTUK PAKEJ-PAKEJ TERTENTU.
=== UNTUK LAIN-LAIN DATE, SILA BUAT PERTANYAAN UNTUK TEMPAHAN KE NOMBOR HP 013-9823030.
____________________________________________________________________________________


antara yang terlewat- begitu kupilih judul entry ini. terlewat update. antara yang terlewat update adalah entry kelas-kelas yang aku pantau. mereka yang datang kepadaku dengan pelbagai kisah. ada yang datang kerana minat. ada yang kerana krisis kewangan. ada yang dapat galakan orang tersayang. ada macam-macam kisah. seronok mengenali mereka meskipun tak kutahu ke mana hubungan mesra akan berakhir. adakah hubungan itu berakhir setamatnya kelas? atau mereka akan menjalinkan ukhwah sehingga ke akhir nafas? atau ketika memerlukan aku saja yakni bersms atau berhubung untuk bertanya itu ini saja kemudian melupakan seolah-olah diri ini tidak wujud lagi?
memang dalam hidup ini, kerap kali bertemu dengan manusia yang mendampingi kita ketika memerlukan sesuatu, kemudian melupakan begitu saja.... seolah-olah lupa pada kemesraan yang tercipta, alpa pada keakraban yang terjalin, seolah-olah tidak pernah berkongsi apa-apa walau sekelumit pun. Hal ini bukan terjadi di dalam novel ataupun skrip tetapi dalam kehidupan nyata.
memanjangkan lagi fenomena hidup ini, selalu kita lupa pada sebaris terima kasih. ada yang bersms bertanya itu ini namun apabila telah dijawab tidak ada balasan sms tqvm atau terima kasih banyak2 atau tk. agaknya jimat kredit atau bil untuk jawab terima kasih. keindahan budaya yang semakin hilang seperti kata budayawan azah aziz - kecilnya kepala kain pada batik, songket, tenunan seperti melambangkan mengecutnya budaya dan semangat orang melayu.
kalau ditanya pada diri ini pula, sebarios terima kasih hanya ucapan di bibir. ikhlas atau tidak hanya tuan punya diri yang tahu. yang paling penting ialah bagaimana memanjangkan ukhwah, menjaga silaturrahim, memelihara adab bersaudara sentiasa - bukan hanya mencari saudara ketika memerlukan saja, bukan hanya tika ada persoalan atau eksperimen yang tidak menjadi. hubungan sesama teman memang bukan seperti air yang dicincang tidak putus tetapi kita juga bukan seperti minyak dan air yang tidak dapat bercampur. renung-renungkan.
pada semua yang pernah datang - aku mendoakan peningkatan anda semua. amin.

________________________________________________________________________
rodziah dari Kuantan, lama benar minta buatkan kelas choc deco untuknya tetapi kesibukan menyebabkan kelasnya tertunda-tunda. Alhamdulillah, ada juga ruang untuk berkongsi ilmu dengannya.







___________________________________________________________________________________

Mari kita kenal-kenal dengan tuan punya madamecupcakes.blogspot.com. Yeen namanya. Dia dah banyak berguru di mana-mana. Datang untuk belajar cartoon artwork dan nak belajar bunga lain selain bunga ros kerana ros dah tahu buat katanya. Dia belajar petals dan drop flowers saja. Tapi sebelum pulang, aku berpesan supaya dia praktis buat ros betul-betul supaya mudah untuk ikuti kelas choc deco. Beberapa hari selepas kelas, dia meminta aku melihat ros yang dipraktisnya di rumah. Hem, ada peningkatan. Nanti kita lihat peningkatannya dalam kelas choc deco. Memang rosnya dah berubah dari yang pernah dia tunjukkan padaku.




Aku membebaskan student membuat dekorasi sendiri. Sarat dengan bunga namun pilihan warnanya lembut dan menarik.




Tengok spongebob ni… grrrrr…semangat semacam untuk beraksi dengan bolanya… hehehhe

______________________________________________________________________________
Ini pula orang jauh…ngehngehngeh… orang Pekan sebenarnya, kerja di pejabat mufti. Banyaklah kisah-kisah halal haram produk yang dapat aku cungkil. Terutamanya tentang ayam yang dijual di pasaraya, mihun, sardine, banyak lagi oooi…. Bukan kek saja yang diragui halal. Makanan lain pun susah nak dapoat tanda halal sekiranya premis kotor, kerja tak bersih, banyak l,agi la sebabnya… Depa ni pula bagus betul…pergi buat pemeriksaan mengejut jam 2, 3 pagi. Terima kasih, ct…banyok beno yang koi tau dari awok…
Siti ni dah belajar banyak tempat. Antaranya di kedai Bakewell Kuantan. Sebelum dia dating belajar, dia dah telefon beritahu dia sibuk. Kerja, jaga mak yang kronik kanser, jaga ayah, jaga anak yang kuat alahan tetapi semangatnya kental untuk dating belajar. Tahniah, T. Kalau pandai bahagia masa, kalau pandai berbahagi tugas sesame ahli keluarga, kalau kental semangat yang ada, insyaAllah, niat suci terlaksana juga.








____________________________________________________________________________________

Ini pula ella la belle. Datang dihantar buah hati kesayangan. Menginap di melati inn, bekas istana dato' maria menado dulunya. Nampak saja kelibatku, Elle dengan ramah mengusik, "wei, beso doh perut. tengok dalam gambo kat rumoh anna putrajaya tu, dok nampok pun perut."
hehehe....
Seronok juga bertemu ell. Apalagi apabila bertemu Azzahra yang peramah tu. Ell siap sempat dandankan rambut Azzahra. Seperti Yin, ros ell juga perlu diperbaiki. Nasib baiklah tangannya sekejab saja membuat pembetulan. Kalau tidak, menangislah buah hatinya menunggu. Ngehngehngeh…







Tengahari itu sedaplah dapat ‘gu’ makan nasi dengan ulam cicah budu dan masak tempoyak patin. Hubby masakkan. (tq,b).
Malam itu, Ell sms – hubby puji kek sedap macam secret resepi.
Betul ke Ell? Hehehe… lepas ni tak payah beli lagi. Buat sendiri, tentu buah hati rasa tak rugi hantar ell sampai ke pekan.
Ell sms juga – kak zati, nak minta resepi masak patin cikgu azli, terasa kat tekak ni lagi.
Kuang kuang kuang
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yati Yadami dan Ina Saly menempah kelas dua tiga bulan lebih awal. Aku telah menolak tempahan untuk tarikh yang ditempah. Tetapi dugaan yang menguji membuatkan Yati menunda hajat. Ina Saly juga ada masalah. Pada mulanya ralat juga tetapi hidup berpaut qada dan qadar, aku perlu memahami orang lain. Siapa boleh menolak takdir. Akhirnya Ina minta kelas dipercepatkan. Ila UITM menemani Ina Saly pada hari kelas intensif cupcake. Seronoknya kelas Ina Saly dan Ila UIT mini, kami sama-sama cuba resepi baru. Resepi apa? Hehehe…. Rahsia tapi lazatnya… tak rugi mencuba. Kelas dimulakan dengan adun cupcake, timbang dan uli fondant serta gumpaste, kemudian bancuh buttercream. Hands on. Tak ada nak bermanja-manja. Buat sendiri supaya balik rumah taklah terkial-kial. Kemudian pada hari pakej 2,3 dan 4, Ina Saly ditemani SJK dari Singapura. SJK dating bersama kakaknya. Kata SJK- dah tua-tua macam ni pun, jalan kena berteman. (tua-tua pun saham kak sjk tinggi ooi)
Kalau Yati Yadami diuji , Kak SJK juga diuji. Kesihatan orang di Singapura membimbangkannya tetapi kekuatan mentalnya buat kelas berjalan dengan lancar.



Ina Saly sedmpat belajar buat sugar flower. Ini antara gambar yang tidak kabur, dapatlah dimuatkan. Yang tak jelas tu, maaflah Ina, tak dapek den masukkan. Tapi akak pasti ingatan Ina tidak kabur 



Ini pula antara fondant cupcake yang gambarnya tidak kabur. Yang kabur tu…buat sakit mata sakit hati je… addeh…



Ini cupcake buttercream Ila. Sebut buat hiasan guna noozel petals je, mulalah dia mengeluh. Satu perkara yang buat aku selalu ingat kat Ila. Nadanya bercakap…payah ditemui pada orang lain. Ada kelainan dan aku suka mengajuknya…. hehehe sayang Ila...jangan marah nooo

Ni dia Si Ila UITM yang pernah ambil beberapa pakej dulu..






Cupcake buttercream dari kerja Ina Saly. Ina ni jenis yang sahut cabaran.



























Kak SJK bawa buah tangan.... tararara.... terimakasih bebanyak, kak. terimakasih juga kerana selalu hubungiku meskipun jauh kita berjarak sungguh.



Ini pula pemberian daripada Ina saly. Diposkan bersama barang2 lain yang kupesan. Stamen bunga. Dapatlah aku gunakan sebelum aku mencarinya di kedai lorong haji taib. Terima kasih Ina, semoga Allah murahkan rezekimu.




Ni ha...gambo berempat...bukan bertiga



Monday, 15-Dec-2008 05:05 Email | Share | | Bookmark

INFO KELAS:
14 dis- pakej cartoon dan 3D
16 dis - pakej 2 - cartoon artwork dan 3D
17 dis - pakej 3 - specility dan basketweave
- choc deco
18 dis - pakej 2- cartoon artwork dan 3D
19 dis - pakej 3- specility dan basketweave
20 dis - kelas cupcake (buttercream, royal aising, gumpaste , sugar paste)
24 dis - kelas bake
25 dis - pakej 2 - cartoon artwork dan 3D
26 dis - pakej 3- specility dan basketweave
27 dis - pakej cupcake
30 dis- pakej specility dan basketweave
31 dis - pakej choc deco
1 jan - pakej choc deco

Masih ada beberapa kekokosongan untuk tarikh2 di atas. sila hubungi (call sahaja. sms tidak sempat hendak dijawab) zati
____________________________________________________________________________________



Ramadhan lalu, bengkel itu telah diupgrade kuasa letriknya. Puncanya - mulanya tidak tahu bekalan letrik tidak mencukupi. Suatu malam, terbau hangit. Cari punya cari ouncanya tak ketemu. Kemudian black out. Bukan bengkel kami saja yang black out tetapi beberapa kampung juga. Sedar jam dua pagi, lampu menyala. Alhamdulillah, bekalan letrik ada. Bangun jam 4.30 untuk sahur, bekalan tiada semula. Buka jendela, rumah mak dan jiran-jiran cerah. Apa hal pulak kami bergelap di bengkel? Hubby telefon TNB, mengadu letrik tiada di rumah kami. Petugas TNB datang segera, buat pemeriksaan. Main suis terbakar. Ada beberapa lagi elemn yang terbakar, entah ke apa namanya. Tak kutahu. Almaklum bukan bermain dengan wayar dan suis meski suis kupetik setiap hari
Esoknya pagi-pagi mencari kontraktor wayering yang arif tentang hal ini. Kata Awi, kuasa dua oven jetcook, 1 oven gas industri yang turut guna elektrik, 1 chiller besar, 1 chiller kecil tidak tertamp[ung dek main sus lama. Itu belum termasuk periuk nasi, periuk serbaguna, mesin basuh, mesin pengering. Maka penukaran main sus dan segala elemennya dibuat lebih besar sehingga tiada masalah lagi untuk kami operasikan semuanya. Kes kurang letrik pada hari kelas Kamarina itu berlaku bukan di bengkel saja tetapi di seluruh Pekan sehingga hati merungut apasal semenjak akhir-akhir ini selalu sangat kurang letrik, black out, macam-macam.

Entry kali ini memuatkan gambar kek yang menyahut cabaran adikku, Ani. Dimintanya aku melukis pada kek harijadi anaknya. Pantang dicabar ni.... pulun jugaklah. Jenuh nak menyiapkan lukisan pada kek ni. Pooh & The Gang. Ni hasilnya





Sebenarnya disebabkan lama tidak update dan banyak sungguh gambar yang tidak dimasukkan, aku tidak ingat mana yang disiarkan, mana yang belu. Cuba juga run through fi ini tetapi server lembab betul. Naik rimas dibuatnya. Jadi mana-mana gambar yang dah tersiar, ampun teman-teman....

Ni pula kek opera tempahan Khumeira dari Maran. Nampak hodoh je kek ni... huhuhu.... tak sihat dan sedang kuat alahan ketika itu... maaflah, dik...tapi ranya tetap powerkan? heheheh


Ini pula tempahan ieda abbas, (sorry maaa...akak lupa url ko, jangan rajuk noooo). Ieda ni menempah sejak mengandung lagi sampai le anak dah besar. Sampai merajuk-rajuk dia. Dahlah terlupa pada ordernya sebelum dia bersalin, order untuk yang ini pula Ieda tersalah ingat tarikh. Merajuk meraban smsnya... maaf ek , Ieda... akak tetap sayang ko....


Kata Ieda, kalau aa orang lain order, dia hendak menumpang sama. Kenapa? Kerana rumitnya kek opera ini, aku terpaksa menghimpunkan order. Tak sanggup den buat sikit2 kerana kerjanya yang cerewet tu.

Rasanya cukuplah untuk setakat ini. Perlu undur diri. Ada temujanji dengan doktor. Awal hamil, masalah uri di bawah. Sekarang masalah songsang. Jadi petang ini temujanji untuk buat imbasan. Bukan untuk tahu jantina kandungan tetapi untuk tahu kandungan bayi. Lelaki atau perempuan, aku redha menerimanya. Yang penting sihat, sempurna mental dan fizikal, selamat. Salam


Saturday, 13-Dec-2008 05:18 Email | Share | | Bookmark
beberapa berkas pengalaman

INFO KELAS:
14 dis- pakej cartoon dan 3D
16 dis - pakej 2 - cartoon artwork dan 3D
17 dis - pakej 3 - specility dan basketweave
- choc deco
18 dis - pakej 2- cartoon artwork dan 3D
19 dis - pakej 3- specility dan basketweave
20 dis - kelas cupcake (buttercream, royal aising, gumpaste , sugar paste)
24 dis - kelas bake
25 dis - pakej 2 - cartoon artwork dan 3D
26 dis - pakej 3- specility dan basketweave
27 dis - pakej cupcake
30 dis- pakej specility dan basketweave
31 dis - pakej choc deco
1 jan - pakej choc deco

Masih ada beberapa kekokosongan untuk tarikh2 di atas. sila hubungi (call sahaja. sms tidak sempat hendak dijawab) zati dhati untuk maklumat lanjut : 017-9427033, 013-9823030.


_________________________________________________________________________________
Salam sahabat-sahabt yang kurindui...
Banyak sms yang bertanya - akak, ngapa lama tak update? akak tak sihat ke?
Bukan tak nak update, banyaknya gambar yang update tapi inilah masalah yang aku hadapi:
1. order banyak...alhamdulillah. Bila order memakan waktu , memang tak sempat curi waktu balik ke rumah. psttt...dah 4 bulan tak tidur di rumah. Tidur di bengkel je.Maklum sajalah, semua kerja buat sendiri dengan hubby. Tak ada maid. Kami guna kudrat satu family. Kerja tanpa bantuan maid ni buat kami berbangga walaupun penat. Kami lebih menghargai antara satu sama lain. Kami menghasilkan produk dengan tangan kami sendiri. Malam perlu menyudahkan order atau mencuci.

2. Internet di rumah, tidak di bengkel. Lepas ni nak cuba wireless internet. Adakah jarak dari rumah ke bengkel mencukupi untuk tarik kuasa internet? Beli broadband? Rasa membazir pula sebab rumah dah ada streamyx.

3. Ada juga hari yang ada masa dua tiga jam tetapi server pula down. Suatu hari, internet meragam habis gara-gara telefon pegawai teknikal. Maka kami cubalah baiki ikut panduan pegawi berkenaan. Habis semua setting jadi caca marba.

4. Rosak pulak... kena kilat. Baiki lagi.

5.Internet dah ok, tempahan dan kelas. Lupakan dulu update fp

Gambar kali ni... ada 5 student serentak datang untuk kelas cupcake - Cikgu Yati, Kak Zai, Kak Nun, Ida dan adiknya Yani. Kak Zai dan Kak Nun sama namanya - Zainun. Dipecahkan dua, seorang dipanggil Zai, seorang dipanggil Nun. Kak Zai memang toke kek. Kak Nun pula toke serunding dan kuih-kuih tradisi. Ida dan Yani sungguhpun adik beradik tetapi rupa dan saiznya berbeza...betul tak? Kami semua tidak percaya mereka berdua ni adik beradik tetapi memang adik beradik pun. Tak perlu test DNA Lucunya Ida dan Yani ni... mereka datang hanya untuk belajar swirl buttercream. "Adik saya suka makan swirl mc d ni." Lebih jelas, mereka belajar untuk buat makan sendiri saja. Tak mengapalah, Ida dan Yani. Yang korang dapat bukan sekadar swirl. InsyaAllah, kalau dipraktikkan, tentu adik-adik lebih gembira melihat hasil tangan kakak-kakak mereka.


Siap saja packing semua hasil kerja masing-masing, tiba-tiba black out. Adalah kotak yang tersepak dek cece dalam gelap gelemat itu. Rasanya kotak cupcake Cikgu Yati. Yang mengecewakan aku, aku dah ambil foto tiap hasil kerja tangan lima orang student ini tetapi bilalah malang datang agaknya, gambar-gambar itu hilang. Yang tingal cuma satu. Hanya ini... rasanya ini hasil kerja tangan Cikgu Yati...

Ini sajalah gambar pengubat jiwa huhuhuhu

KIta tinggalkan kisah grup ini. Nak cerita pula cabaran untuk kelas seterusnya. Rina a.k.a Kamarina yang pernah ikuti kelas cupkek, datang kembali untuk kelas cartoon artwork dan 3D, serta basketweave dan specility. Untuk kelas cartoon artwork dan 3D, tiada masalah. Berjalan seperti biasa. Tetapi untuk kelas basketweave dan specility, benar-benar teruji. Tiba-tiba saja bekalan elektrik tidak mencukupi. Chiller dan aircond tidak berfungsi. Lampu pula lip lap lip lap.
Lumrah kelas yang aku tangani, pelajar mesti bancuh sendiri buttercream, aku hanya memantau. Tujuannya supaya pelajar tidak terkial-kial apabila ingin buat di rumah. Gelabah aku dibuatnya. Bekalan elektrik di bengkel cukup lemah. Mixer boleh berputar tanpa lelemak. Apabila saja dimasukkan ke dalam lelemak, mixer tidak boleh bergerak. Mak aii, macam mana ni? Takkan aku nak buat buttercream dengan senduk kayu atau whisk? Mujur Allah masih memberi kelapangan. Meskipun letrik di rumah emak juga berkurangan, namun kuasanya masih mampu membantu mixer memutar lelemak meskipun amat perlahan. Hingga ke petang, chiller tidak berfungsi, kek tidak boleh diset, tidak dapat lepaan yang smooth seperti biasa. Namun aku dan Rina terus melaksanakan tanggungjawab masing2. Celoteh dan gelak tawa kami tidak putus. Ada saja yang kami bualkan. Masalah bekalan elektrik ini tidak pernah terjangkau dek fikiranku. Ini menjadi seberkas pengalaman untuk menghadapi kelas-kelas akan datang.
meh tengok gambar. Tak tahulah apa yang tak kena dengan setting camera. Teruknya gambar. Aishah, tolongle tengok kamera ni...adddeh...





sampai setakat ini sahabat-ahabat. Mungkin esok atau lusa, akan aku masukkan gambar hasil tanganku yang telah lama kusimpan. salam sayang


[quote]amal5041.fotopages.com amalhayati68@gmail.com - [Link] insyaAllah, amal... akak akan terus tabah dan kuat hadapi cabaran

kamalina a.k.a aimi - [Link]- ush,...jangan le suruh salin awal2, aku nak deko bebanyak dulu nih... muahahahah


midnitebaker@Taiping,Perak balqis_cakes@yahoo.com - [Link]- tulisan akak yang tak sepertinya... hanya gurisan pengalaman...

Daalia [Link] Lea, alhamdulillah.... bunga ko ah banyak cantik, akan lebih cantik hari ke hari... macam ko juga...hehehe

inasaly ina_saly@yahoo.com - [Link]- wei, dah upgrade ramadhan dulu, yang...

Daalia http://lea-oven.blogspot.com - tau pun... keep it up

jasmeen - [Link]- sebab... sebab apa ek? sebab ... entahlah ek... nak ngutuk TNB nanti, orang marah pulak...heheheh

chendana/sirasain - [Link]- due februari. ngapa? nak jadi bidan ke? heheh









Friday, 14-Nov-2008 10:26 Email | Share | | Bookmark

MUKADDIMAH:

KELAS AKAN DATANG:
PAKEJ CHOC DECO - 16 NOV - ADA KEKOSONGAN
PAKEJ 2,3,4 - 24-26 NOV - ADA 2 KEKOSONGAN
PAKEJ 2,3,4 - 3-5 DEC - ADA 2 KEKOSONGAN

ANDA YANG BERMINAT BOLEH MENGISI KEKOSONGAN INI ATAU MENEMPAH KELAS MENGIKUT TARIKH ANDA BERKELAPANGAN

DENGAN MATLAMAT MEMBANYAKKAN AGEN PRODUK HALAL DEMI KEUTUHAN UMMAH, KELAS BAKE & DECO ZATI D'HATI MENAWARKAN PAKEJ-PAKEJ BERIKUT
PAKEJ 1 - BAKE SAHAJA - 4 METHOD KEK - METHOD BUTTER, SPONGE MODEN, SPONGE TRADISI, CIFFON. MASA- 10 PAGI- 1 TENGAHARI- RM 250
PAKEJ 2 - KELAS BUTTERCREAM - CARTOON ARTWORK DAN 3D - MASA: 9 PAGI DAN BERAKHIR HINGGA SELESAI, MENGIKUT KECEKAPAN ANDA - RM 250
PAKEJ 3 - KELAS BUTTERCREAM - BASKETWEAVE & SPECILITY CAKES - BELAJAR BUAT ROSES, FIVE PETALS, CHRYSANTHEMUM, DROP FLOWERS. MASA 9 PAGI DAN BERKAHIR HINGGA SELESAI MENGIKUT KECEKAPAN ANDA - RM250
PAKEJ 4- KELAS CHOC DECO - TOPPING DENGAN GANACHE, DECO BORDER DAN MEMBUAT ROS DARIPADA COKLAT. MASA 9 PAGI DAN BERAKHIR HINGGA SELESAI MENGIKUT KECEKAPAN ANDA. PERCUMA DEMO MEMBUAT CHOC BANANA CAKE - RM 290
PAKEJ 5 - KELAS CUPCAKE DENGAN BAKAR DAN DEKO 25 BJ CUPKEK MENGGUNKAN BUTTERCREAM, CHOC GANACHE DAN SUGAR PASTE. MASA JAM 9- 3 PETANG. RM 250
PAKEJ 6 - FONDANT DAN GUMPASTE - 4 HARI - RM1200. BOLEH DIPERCEPATKAN MENJADI DUA HARI.
SESIAPA YANG BERMINAT, SILA HUBUNGI 017-9427033 ATAU 013-9823030 ATAU EMAIL zatidhati@gmail.com, zatidhati2u@yahoo.com.my. Anda boleh membuat tempahan pakej pada sebarang tarikh mengikut kelapangan anda.
______________________________________________________________

Aku rindu untuk mengetuk papan kekunci ini. Rindu untuk melayari alam maya. Rindu untuk menyapa teman-teman. Tetapi kesibukan merantai diri. Internet pula terbakar dipanah kilat. Hendak ke cc, memang tidak dapat masa dan ruang.

Hari ini terikat dengan kesuntukan waktu, aku sempat masukkan gambar-gambar ini untuk tatapan. Tak dapar cerita panjang kerana sakit belakang yang tidak juga hilang sepanjang hamil ini.
Ini adalah kelas cupcake selepas raya. Dihadiri oleh Rina. seorang lagi hamba Allah dari Doha Qatar bukan main lagi merayu-rayu dan berjanji. Tetapi tiba saatnya sepi tanpa sms, call dan email. seolah-olah dia tidak pernah wujud. Terus terang aku terkilan dengan cara begini. Kita sebagai melayu, dibesarkan dengan adat dan adab, sopan dan tatasusila. Seandainya tidak dapat hadir, beritahu awal-awal, mohonlah kemaafan. Dalam hal ini, aku tahu mengapa Lynnhassan menegaskan setiap orang perlu membuat bayaran sebelum kelas sebagai bayaran pendaftaran. Inilah hal yang hendak dielakkan. Mana tidaknya, apabila ada yang menempah tarikh untuk kelas, aku awal-awal terpaksa menolak order pelanggan. Bayangkan berapa order yang perlu ditolak sedangkan order itu adalah reseki untuk anak-anak. Tidak mengapa, ini pengajaran.
Rina, student kali ini bekerja dengan sebuah kilang yang antaranya mengeluarkan glycerine. Kata Rinha, jangan was-was dengan glicerine kerana ia diperbuat daripada bahan kelapa sawit. Agh, lega dengan penerangan Rina.


Inilah Rina, periang, mudah ketawa dan tangkas kerja.
Maaf, terpaksamemilih noktah di sini. aku perlu pulang ke bengkel. Hari hampir maghrib. Mak bonda pasti akan berleter panjang apabila hamil begini merayap di maghrib hari. Jumpa lagi. akan aku masukkan gambar2 sebenar pengisian modul cupkek. salam rindu


Friday, 17-Oct-2008 01:06 Email | Share | | Bookmark
TERIMA KASIH ANAK-ANAK

MUKADDIMAH:

KELAS AKAN DATANG:
PAKEJ CUPCAKE - 2 NOV- ADA 2 KEKOSONGAN
PAKEJ 2,3,4 - 24-26 NOV - ADA 2 KEKOSONGAN
ANDA YANG BERMINAT BOLEH MENGISI KEKOSONGAN INI ATAU MENEMPAH KELAS MENGIKUT TARIKH ANDA BERKELAPANGAN

DENGAN MATLAMAT MEMBANYAKKAN AGEN PRODUK HALAL DEMI KEUTUHAN UMMAH, KELAS BAKE & DECO ZATI D'HATI MENAWARKAN PAKEJ-PAKEJ BERIKUT
PAKEJ 1 - BAKE SAHAJA - 4 METHOD KEK - METHOD BUTTER, SPONGE MODEN, SPONGE TRADISI, CIFFON. MASA- 10 PAGI- 1 TENGAHARI- RM 250
PAKEJ 2 - KELAS BUTTERCREAM - CARTOON ARTWORK DAN 3D - MASA: 9 PAGI DAN BERAKHIR HINGGA SELESAI, MENGIKUT KECEKAPAN ANDA - RM 250
PAKEJ 3 - KELAS BUTTERCREAM - BASKETWEAVE & SPECILITY CAKES - BELAJAR BUAT ROSES, FIVE PETALS, CHRYSANTHEMUM, DROP FLOWERS. MASA 9 PAGI DAN BERKAHIR HINGGA SELESAI MENGIKUT KECEKAPAN ANDA - RM250
PAKEJ 4- KELAS CHOC DECO - TOPPING DENGAN GANACHE, DECO BORDER DAN MEMBUAT ROS DARIPADA COKLAT. MASA 9 PAGI DAN BERAKHIR HINGGA SELESAI MENGIKUT KECEKAPAN ANDA. PERCUMA DEMO MEMBUAT CHOC BANANA CAKE - RM 290
PAKEJ 5 - KELAS CUPCAKE DENGAN BAKAR DAN DEKO 25 BJ CUPKEK MENGGUNKAN BUTTERCREAM, CHOC GANACHE DAN SUGAR PASTE. MASA JAM 9- 3 PETANG. RM 250
PAKEJ 6 - FONDANT DAN GUMPASTE - 4 HARI - RM1200. BOLEH DIPERCEPATKAN MENJADI DUA HARI.
SESIAPA YANG BERMINAT, SILA HUBUNGI 017-9427033 ATAU 013-9823030 ATAU EMAIL zatidhati@gmail.com, zatidhati2u@yahoo.com.my. Anda boleh membuat tempahan pakej pada sebarang tarikh mengikut kelapangan anda.
______________________________________________________________

AIDILFITRI baru-baru ini, aku tidak berani mengambil tempahan kerana bimbangkan kesihatan yang tidak menentu akan menyebabkan tempahan tidak tertunai. Hanya membuat jualan di gerai mak bersebelahan Pasaraya Tunas Manja dan di tapak Pasar Ramadhan. Kebetulan anak-anak cuti sekolah, maka 4 orang anak ini mengambil giliran menjual. Bermula 28 Ramadhan, oven mula operasi.

Azzahra dan Taqiuddin mengambil giliran berniaga bermula jam 10 pagi di gerai emak. Azzahra memang minat berniaga, tidak malu-malu. Taqiudin pula ramah mempelawa orang membeli kek. Tidak kira kecik besar tua muda semuanya di sapa. Kata hubby, “tak kira orang tua bongkok tiga ke bongkok empat, semuanya dipanggil kakak.”

Jam 3 Azzahra dan Taqiuddin pulang. Amsyar dan Alim mengambil alih. Tidak lagi jual di tepi pasaraya tetapi beralih ke Pasar Ramadhan.

Alhamdulillah kerana mengurniakan semangat ingin membantu orang tua dalam diri anak-anak. Terima kasih, anak-anak.

Tanpa menerima tempahan seperti tahun-tahun dulu, hanya tawakal kepada ‘kita buat dan jual akalu kita sihat’, simple coklat moist laris lebih 400 biji. Ada juga buat simple choc moist dengan berat 1kg, tapi tidak banyak.

28-30 Ramadhan itu ada juga yang menempah kek harijadi. Ini pun sebenarnya adhock order. Rata-ratanya choc moist, jadi senang saja kerjanya.

Meh kita lihat hasilnya, seadanya pada waktu terkejar2 menyudahkan simple choc moist.



AIDILFITRI baru-baru ini, aku tidak berani mengambil tempahan kerana bimbangkan kesihatan yang tidak menentu akan menyebabkan tempahan tidak tertunai. Hanya membuat jualan di gerai mak bersebelahan Pasaraya Tunas Manja dan di tapak Pasar Ramadhan. Kebetulan anak-anak cuti sekolah, maka 4 orang anak ini mengambil giliran menjual. Bermula 28 Ramadhan, oven mula operasi.

Azzahra dan Taqiuddin mengambil giliran berniaga bermula jam 10 pagi di gerai emak. Azzahra memang minat berniaga, tidak malu-malu. Taqiudin pula ramah mempelawa orang membeli kek. Tidak kira kecik besar tua muda semuanya di sapa. Kata hubby, “tak kira orang tua bongkok tiga ke bongkok empat, semuanya dipanggil kakak.”

Jam 3 Azzahra dan Taqiuddin pulang. Amsyar dan Alim mengambil alih. Tidak lagi jual di tepi pasaraya tetapi beralih ke Pasar Ramadhan.

Alhamdulillah kerana mengurniakan semangat ingin membantu orang tua dalam diri anak-anak. Terima kasih, anak-anak.

Tanpa menerima tempahan seperti tahun-tahun dulu, hanya tawakal kepada ‘kita buat dan jual akalu kita sihat’, simple coklat moist laris lebih 400 biji. Ada juga buat simple choc moist dengan berat 1kg, tapi tidak banyak.

28-30 Ramadhan itu ada juga yang menempah kek harijadi. Ini pun sebenarnya adhock order. Rata-ratanya choc moist, jadi senang saja kerjanya.

Meh kita lihat hasilnya, seadanya pada waktu terkejar2 menyudahkan simple choc moist.


Ini tempahan daripada Mak Ucuku dari Muar. Untuk anaknya Joy & menantunya Dee, nak diarikan di KB.


Ini tempahan daripada Ana. Suaminya, Awi membaik pulih letrik di rumahku. Sedang hangat membakar kek, letrik buat hal. Fius utama terbakar. Kuasa letrik yang kami gunakan mengatasi had yang dibenarkan. Nasib baik tak meletup. Hanya terputus bekalan. Bersahur dalam cahaya lilin. Siang berkipas kepanasan. Terbang RM300 kerana tukar segala yang baru agar mampu menampung kuasa letrik yang kami gunakan.


Ini tempahan untuk harijadi Suhaili. Suhaili pernah tempah kek hantaran pihak lelaki dan perempuan untuk hari perkahwinannya.


Tempahan Cikgu Koris untuk anak kembarnya.



Tempahan Cikgu Salleh, ini kira pelanggan tetap. Baru saja keluar daripada hospital buat ujian glukosa, isteri Cikgu Salleh telefon. Mak aiii, salah faham rupanya. Ingatkan nak ambil pada petang raya. Akhirnya diambil pada petang raya juga, nak raikan di Kuantan. ampun, cikgu...

Sebelum puasa, aku, Zana dan seorang rakyat Perak murtad (nak mengaku orang Pahang hehehe) pergi ke kelas kek lapis Juraiza aka Nomi. Waktu pergi kelas ni, aku baru je berputik. Maka tekak semacam. Pening. Sebentar keluar masuk bengkel menahan segala macam rasa. Kelas Vikgu Nomi ni bagus kerana sistematik pengiraannya untuk mendapatkan berat keseluruhan adunan. Siap kiraan modal. Siap dengan keraan tiap lapis. memang belajar matematik dan binaan bangunan (sebab nak buat bangunan berlapis-lapis ) Cara membuat corak, aku dah tak dapat tumpu perhatian. Mabukku datang. Raya baru ni sengaja nak melapis. Tak tahulah sama atau tak amcam Cikgu Nomi ajar. Tak ingat apa-apa dah.... ingat tang mabuk je...

Tengok ni... mulanya nak buat ada warna merah/pink tapi Cikgu Nomi tersilap packing pewarna. Pewarna kuning sampai 2 botol. Pewarna merah tak ada pun....huwaaa....jadilah warna ni...



Tak masak apapun pagi raya. Balik kampung nun jauh di sebelah bengkel...hehehe.... raya di rumah mak. Rumah jadi rumah tertutup. Bengkel jadi bengkel terbuka. Letih mak aiii, tak sempat nak buka rumah. Itupun minta kerjasama Qayyum yang sampai jam 11.45 malam - malam raya untuk mopkan lantai bakery bersama Amsyar.

Pagi raya, sempat le bergambar. Sssahnya hendak cuckupkan korum. Ada saja anak yang hilang. Ni tengok ni... masih tak cukup korum...


Yang sedia bergaya hanya ratu posing si azzahra... qayyum dan amsyar masih sempat kecoh di belakang. Alim dah senyum tapi Taqiuddin hilang... adddeh...


Dah cukup korum, gambar pulak blurr. Sakitnya!



[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net