Zati D'hati Fancylicious Cakes

By: amaruszati noor rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Sunday, 20-Jan-2008 20:14 Email | Share | | Bookmark

"Wah dah berkerjapun anak engkau. See how the time flies. Rasanya baru lagi tengok engkau bersanding." Demikian catatan emel seorang sahabat lama, Zek, teman sekolah di T.I Kuantan dulu. Hem... istimewanya teman ini untukku, dia selalu hadir sebagai bayangan watak utama, bergerak dalam dunia penceritaan sehingga sempurna karya itu.
Catatan Zek itu mengingatkan aku pada Qayyum. Minggu sudah aku berhajat hendak ke KL, meraikan harijadinya yang telah lewat. Tetapi hajat tidak terlaksana kerana hubby ada mesyuarat. Ditunda ke minggu ini, tiba-tiba sekolah ada merentas desa. Hubby bertugas. Aku dan anak-anak terpaksa akur. Qayyum telah dua kali mengambil cuti khas untuk tujuan itu. Rasa bersalah menusuk sanubari.Tidak tahu nada apakah sms yang Qayyum hantar, "tak apalah, tak sambut pun tak apa). Duhai.... hati merungut - apa cerita sekolah-sekolah tahun ini: yuran sekolah saja dimansuhkan, yuran lain, bayaran lain, berderet dan melambung. Buku sekolah dijanjikan percuma tetapi buku tidak cukup dan tidak semua pelajar dapat. Itu janji-janji untuk mengelakkan pemberian bonus. Harga barang melambung tidak memadai untuk ditampal dengan kenaikan gaji. Kenaikan gaji itu tidak cukup langsung untuk menandingi kenaikan harga barang, apalagi untuk disimpan buat duit "kembali Ke Sekolah' konon. Sekolah tidak cukup guru tetapi masih ramai juga yang menganggur. Kalau dah ada ijazah, kena ambil KPLI baru boleh jadi guru... lamanya guru belajar tetapi kebajikan guru tidak terjaga juga. Hanya Najiblah yang sempat menampung sedikit keselesaan guru dengan memberi elaun rumah. Selepas itu tidak ada lagi. Kenaikan gaji yang tidak setara menyebabkan guru yang sambung belajar gajinya sama dengan guru maktab. Terpaksa pula menanggung beban hutang, gaji yang sedikit. Ada pula yang menghadapi kerenah birokrasi, poengajian dalam sains komputer tetapi kerana onar jiwa orang atasan, orang yang spesifik dalam komputer diberi menunggu kelas khas - melayani anak-anak istimewa. Guru sekarang bukan macam guru dulu. Segala kerja perlu dibuat, seolah-olah gurulah kerani, gurulah pegawai kesihatan, gurulah juruwang. Yang tak boleh - jangan berlagak gurubesar/pengetua, jangan berlagak PPD, KP ...apalagi Menteri Pendidikan. Apa nak jadi? Fuh... mengapa menyasar jauh ni. Agaknya kerana kecewa tidak dapat bertemu Qayyum. Sedikit demi sedikit kesunyian terasa. Tidak ada lagi peringatan untuk Qayyum yang tidak serik-serik bermain ragbi meskipun ligamen kakinya putus. Tidak ada lagi peringatan agar pulang sebelum jam sebelas malam sehabis latihan silat. Tidak ada lagi pertanyaan sudah solat atau belum. Tidak ada lagi suara Qayyum mengusik Azzahra dan Taqiuddin. Tidak ada lagi suara Qayyum bergaduh dengan Amsyar. Tidak ada lagi komen Qayyum terhadap lukisan komik 'Alim. Duhai...apalah rasa ubu ayah pada usia senja ketika semua anaknya bekerja dan dia sendirian di rumah membilang waktu pada usia senja? Alangkah sepinya.
Yuk...kita tinggalkan kesepian ini. Jamu mata dengan kek sentuhanku...


Kek ini tidak 'bersikat' pada bahagian tepinya...('alim anakku selalu berkata bila aku meminta ambilkan sikat zigzag - nak sikat apa, umi, bukannya kek ada rambut ). Mulanya memang merancang mahu melukis pada bahagian tepi kek ini tetapi aku terkejar-kejar ke tempat lain, sudahnya...bahagian tepinya kosong tanpa sebarang sentuhan, nak kusikat pula tiada rambutnya


ini pula orange buttercake yang ditutup dengan orange buttercream teramat kurang manis dari resepi biasaku. Kenapa teramat kurang manis? Kerana aku menggunakan gel deko, rasanya amat manis. Jadi, kenalah pandai-pandai kurangkan gula



Kek besar - orange buttercake dengan litupan whipping cream



Nah! Satu set kek untuk meraikan harijadi Danial Haikal. Happy birthday haikal!

Dan di bawah ini pula, tempahan Kak Yati untuk anak tunggalnya. "Akak nak dua lapis. satu lapis Carrot Cake. satu lagi ikutlah apa yang sesuai." Carrot Cake tentu saja paling sedap digandingkan dengan cream cheese frosting. Lantaran itu aku memilih red velvet cake kerana kek ini juga sedap dimakan dengan cream cheese. Dilayer dengan cream cheese frosting dan parutan lobak yang disira dengan sedikit gula, dilituypi dengan frosting yang sama.




Sunday, 20-Jan-2008 06:10 Email | Share | | Bookmark
IKHTIAR UNTUK SIHAT

Klik TERAPI SIHAT di dalam link pilihan di sebelah kiri fp ini.






KLIK http://www.edymium2u.com/?id=zatidhati


Sunday, 13-Jan-2008 17:22 Email | Share | | Bookmark
TEMA MAROON, CHOC GOLD & 2 EKOR KELINCI

Aku tidak dapat menulis banyak pada entry kali kerana beberapa hal yang menghalang aku bermain dengan papan kekunci dan tetikus lama-lama. Pada sesiapa yang mahukan resepi cendol cheesecake dan resepi soto ekspress zatidhati, akan aku masukkan pada entry-entry akan datang...dengan izinNya.
Setelah menerima pesanan zi dalam entry lalu tentang kiriman emelnya ke mailbox zati_dhati@yahoo.com, aku membukanya setelah berbulan-bulan tidak kujengah. Rupa-rupanya ada surat-surat peminat novel yang menemui id email melalui fp ini, juga daripada pengunjung senyap fp ini. Melalui fp ini juga, aku berhasil berhubung kembali dengan seorang kawan lama, Fajariah. Kami sama-sama berjiran di Flat Bukit Cheras, kemudian terputus hubungan. Kami sama-sama mencari dan akhirnya dengan usaha anakdaranya, Farah yang melayari internet untuk mengesan jejakku, akhirnya kami dapat berhubung kembali. Alhamdulillah...Sesiapa yang hendak menghubungiku melalui emel, emailkan ke amaruszatinr@yahoo.com. Surat-surat anda hanya mampu kubalas ringkas untuk kali ini atas sebab tidak dapat berlama-lamaan dengan semua barang yang mengandungi cas elektrik, namun aku berharap mudah-mudahan ukhwah kita berpanjangan.

Yuk, jamu mata dengan hasil kerjaku...



Pelangganku menetapkan warna temanya maroon. Hallo! Aku tidak menyukai warna yang keseluruhannya pekat kerana ia mengundang pemakaian pewarna yang banyak. Ini bukan atas alasan penjimatan kos tetapi atas alasan kesihatan dan rasa. Warna-warna yang pekat sebegini perlu dibancuh awal dan diletakkan ke dalam chiller dulu, supaya warna yang terhasil lebih menyerlah. Aku letakkan warna maroon pada tempat yang perlu sahaja. Bunga ros? O,o! Tak pandai buat bunga ros tanpa kon wafer. Wafer habis. Kali ini seperti menjalani kelas belajar buat ros tanpa wafer kon. Maka tangan yangh dah biasa berpandukan kon ini puas juga hendak membentuk bunga. Terpeleot beberapa kali



Yuk! Jamu mata lagi.... kek tempahan Puan Roza, tauke butik kecantikan Cahaya Murni. Sebelumnya dia main-main sms komplen kek naik harga. Jenuh untuk aku menerangkan satu persatu dengan ayat terakhir, "elok buat sendiri dan rasakan malasnya nak cuci bekas yang berminyak-minyak tu ". Dia membalas, "hantu raya kau ni. Kek aku, kau buat sedap-sedap. Kalau aku buat, gerenti hangus berbau satu pekan." Mestilah aku buat sesedap yang boleh. Kek bukan hanya setakat dipandang cantik. Produk kek untuk majlis keraian mestilah memukau pandang, keknya enak, aisingnya perlu lazat. Kalau setakat cantik dipandang, makan tidak sedap akhirnya akan terbuang. Sebagai penggubah hiasan kek, semua aspek perlulah dijaga. Inilah kek tempahan Roza, gabungan warna coklat dan gold. Gambarnya tidak bangkit. Kata hubby, aku kena belajar fotografi, angle dan pencahayaannya.





Dan di bawah ini pula... nah! Dua ekor kelinci mencari lobak merah yang enak
Carrot cake menggunakan resepi Carrot Cake Suria (terima kasih kepada penyumbang resepi ini) tetapi resepi kali ini aku telah tambah nenas cincang. Frosting dengan cream cheese, carrot juga dari cream cheese kecuali si kelinci itu aku gunakan buttercream. Rasanya selepas ini kena cipta resepi sendiri pula. Menjadi ke? Mua ha ha ha





Jom sembang:

Hajar - [Link]- kalaulah ada p aladin ya, hajar, melompat kek keluar ikut skrin muaha ha ha ha

chepah chepah75@yahoo.com - [Link]- maroon leceh sikit hendak membuatnya, kena bancuh awal dan simpan dalam freezer sehari dua... sebulan pun tak apa kalau tak ada kandungan whipping dan susu...dua tiga bulan pun tak apa kot... kelinci tu perkataan indonesia. cikgu suria tu pun akak tak kenal la tapi banyak jasanya kut internet ni...moga Allah limpahkan rezeki dan rahmati hidupnya

:lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link]- lemah-lemah pun cupcake ko tetap cantik lynn

Ana - [Link]- tangan akak ni ada cas elektrik... kau nak pinjam ke? tyak tahan kau dengan bisanya nanti
zaitgha zaitgha@gmail.com - [Link]- terima kasih, zai. kena cuba tapi kalau tak sempat sambar board, kena jugaklah snap bodoh2 macam ni

mamazieza- buat banyak simpan dalam chiller, ma...taklah sakit jiwa banyak kali kan

Eryne Jasmine - [Link]- oooi, senang banget ...sampai keletihan tapi kepuasan... hanya diri yang tahu

aishah - [Link]- salam perkenalan. dah pergi link aishah. selamat memajukan diri

Nur - [Link]- cantik menarik kau memang debom, cantik menarik kau memang debom tiap kali dengar atau baca perkataan cantik, hatiku akan menyanyikan lagu ini

Cynda cynda_s@yahoo.com.my - [Link]- dah balik, sihat alhamdulillah

maklang- duhai, maklang, puitisnya bahasamu... hatiku berbunga bila saja kau mengakui ingin memartabatkan bahasa. bukankah bahasa warisan moyanganda. kalau bukan kita tidak menjaga takar air di padang kemarau, pasti air akan tumpah dan hidup kita terus gersang, kontang...

anna - [Link] anna pun boleh buat lawa juga akhirnya

MaDiHa - [Link] tak marah, nak marah buat apa... teguran madiha tu bermakna madiha betul-2 seorang pemerhati. alahai, biasalah bila bertukar tahun baru, masih ingat tahun lama . tersenyum akak baca teguran madiha

mamasya mamasya22@yahoo.com - [Link]- cantik menarik kau memang debom, cantik menarik kau memang debom...

Cynda cynda_s@yahoo.com.my - [Link]- dia tak komplen pun coz dia sms macam tu. yang tukang deko ni pulak senget jugak... pakai ikut je

am am_1681@yahoo.com- terimakasih mengakrabi qayyum. insyaAllah, kau akan berjaya dan hebat juga nanti

boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com - [Link]- kak, imiss u tooooooo... ok sikit, taklah sepenuhnya tapi kena lawan. hidup adalah perjuangan

rosyatimah- kadang-kadang keadaan tak mengizinkan, ros

aishah@ummiaqil - [Link]- alhamdulillah, ok sikit. ko senyap je, tukar no telefon ke?





Thursday, 10-Jan-2008 13:19 Email | Share | | Bookmark
KUNJUNGAN UKHWAH PADA MAAL HIJRAH



Malam Maal Hijrah, kami ke wad Hospital Besar Pekan kerana ibu saudara yang sakit urat saraf ditempatkan di situ semenjak sabtu lalu setelah 3 jam sawan. Rancanganku hendak pergi sekitar setengah jam saja kerana hendak menyudahkan opera cake tempahan Aishah@ummiaqil (pemilik http://shaishah.fotopages.com) tetapi simpati terhadap ibu saudaraku itu membuatkan aku terus di sisinya, memberi peransang dan kekuatan. Kadang-kadang dia bertanya mana suaminya tidak datang-datang. Dia lupa suaminya masih di Tanah Suci. Kadang-kadang dia bertanya anak-anaknya -sayang mak tak? Kadang-kadang dia menghulurkan mukanya minta anak-anak menciumnya. Rata-rata yang melawatnya mencium tangannya berkali-kali, mencium pipinya sesekali apabila melihat emosinya berubah. Selain mengajaknya menyebut Allah, Allah, kami meratibkan kalimah suci Lailahaillallah sehingga dia ikut beratib dengan selesa dan tertib dalam sakitnya. Aku tidak sampai hati pulang cepat. Dulu, tubuhnya lebih berisi dari mak bonda tetapi kini kering sehingga segala tulangnya menonjol. Kami beredar setelah dihalau pak guard.
Pulang kepenatan, emosi juga terganggu kerana mengenangkan ibu saudara. Betapa tabahnya anak-anak menjaganya gilir bergilir, sepenuh kasih selama lebih setahun dia sakit terkedang di katil. Bagaimana dengan saatku nanti? Aku menelan liur memujuk hati yang keliru tak menentu. jauh di sudut hati juga berharap bapa saudaraku sempat pulang bertemu isterinya. Otak jadi letih benar, aku menolak menyudahkan kek opera. Terkebil-kebil di katil selepas solat Isyak dan akhirnya tertidur.
Pagi Maal Hijrah - kek opera mesti kuselesaikan juga. Letak sagu di dapur, konon hendak buat sagu gula melaka. Azzahra mengisinya ke dalam cawan puding, sumbat ke dalam chiller. Hati teringin hendak buat cheese cake tetapi akal kata, "orang dah lama di Jepun, angkatlah makanan tradisi malaysia." Tiba-tiba teringatkan resepi Chendol Cheesecake dalam buku Cheesecake Seduction oleh celebrity chef Catherine Lau. Ada dua tiga bahan yang tak ada - agh! ubahlah sendiri.
Siap Cendol Cheesecake, rebus ayam , barulah pegang opera cake. Lebih jam 11.30, Aishah call - dah ada di Pekan, nak pergi lawat kampus.Sikit lagi terus ke rumah akak.
Alamak! Kata sampai jam 2, ini belum jam 12! Macam lipas kudung. Kerahan tenaga - Azzahra, kupas kentang, potong kecik-kecik. Jerang air- satu untuk rebus kentang, satu untuk mihun. Aku letak air panas di dapur.Sambung kerjakan opera cake. Sementara menanti ganache mengeras, tumis perencah soto. ayam disiat tidak sehalus biasa, almaklum ekspress. Sementara menanti kentang empuk, potong daun bawang daun sup. Berlari pula kerjakan opera. Aishah telefon lagi - Kak, dah di Pekan ni. Nak ke rumah akak. Aku meminta Aishah menunggu hubby menjemputnya di KFC. Aishah, kek belum siap. Aishah terjerit tidak percaya kerana dia mahu bergegas ke Kemaman. Sempoi-sempoi je, kak, tak payah hias beria - kata Aisyah.
Ya, memang tidak dapat hias beria. Ingatkan hendak buatkan bunga sekuntum dua menggunakan white choc. Nampaknya tak dapatlah deko begitu. Apa pun, aku mesti siapkan opera cake sebelum sudahkan soto!
Design cukup simple. Memang opera cake selalunya hanya ditulis `opera'. Tidak ada gubahan kecuali selitan dedaun.
Azzahra menyediakan pinggan mangkuk segala. Aku melecek kentang, campurkan dengan daging kisar, masuk segala bumbu, gentel, celup telur dan goreng. Rebus telur. Bawa juadah ke ruang tamu.
Dan.... ketika Aishah tiba, aku telah siap menyambutnya dengan mandi sekali lagi. Syukur.... aku melepasi cabaran. Cendol Cheesecake yang baru kucuba dan kuubah sana sini dapat kuhidangkan untuk Aishah. Soto ekspress tak sampai sejam masak. Cuma sagu melaka terlupa hendak jerang air gulanya. Mulanya nak masak nasi ayam tapi Aishah baru operate gusi, kenalah masak yang lembut-lembut untuknya.
Sesiapa member fp yang belum pernah ketemu Aishah, tentu terpegun apabila bertemunya. Pipinya kemerahan, bukan kerana produk pemutih (aku pasti!). Dua orang adiknya - lelaki dan perempuan, juga berkulit seperti Aishah. (Aishah- adik lelakimu handsome oooo )Aqil menangis tidak mahu balik kerana asyik di dalam bilik melihat Taqiuddin main game. Dipujuk-pujuk barulah hendak makan sambil kenyit mata mengorat Aunty Zati Acapkali aku terpanggil Aqil dengan nama Kimi. Teringat kat anak Lynnhassan



Teratakku kecil. Makan tetamu hanya di sini. Ruang lain penuh buku dan barang bakery. Tak ada pinggan jenama tetapi ada hidangan dari hati yang ikhlas

Sempatlah bergambar kenangan dengan Aishah dalam pertemuan yang sebentar cuma. Aduhai, jealous betul. Keciknya pinggang Aishah.


Aishah membawa pulang opera cake yang cukup simple dan ekspress...



Hajat Aishah hendak melihat small bakery tidak kesampaian. Jadi kawasan larangan selagi pengubahsuaian small bakery belum siap. Nanti akak masukkan foto-fotonya ke dalam entry ya, Aishah. Aishah menghadiahkan tanda kenangan yang dibawa dari Jepun. Cantik sekali. Apabila saja Aishah pulang, Azzahra tidak sabar-sabar merasmikannya. Lihat ni... cute kan?



Aishah sms - sedap soto tadi. kasi resepi sup & kicap tu. sedap ler. selamat tak minta tapau.
(Errrkkk... Paa entry akan datang, akak masukkan resepinya. Tapau choc moist, brownies dan cendol cheesecake tu selamat hingga ke Kuala Terengganu atau berakhir di Awana Kijal je? )
Terima kasih, Aishah. Harap tak serik meredah selut ke teratakku.

Code:
Quote:

Jom sembang:
Ana - [Link] Dah disampaikan salammu. Bila kau melakukan sesuatu, bila kau memnati sesuatu uba jadikan ia sebagai satu punca sumber pendapatan tetap.

Loveliana loveliana23@yahoo.com.my - [Link] terima kasih kerana singgah di sini ayu. saya pun selalu ke blog ayu cuma tidak meninggalkan jejak

am am_1681@yahoo.com - orang yang ingin berjaya akan berusaha meningkatkan hidupnya meskipun penat lelahnya tidak tyerbaca oleh orang lain

ida isk merpati66@yahoo.com - [Link] - insyaAllah, saya akan kongsi di entry akan datang ya, kak ida.

nabialishad - [Link] intan, akan dikongsikan pada entry akan datang. tapi kena buat tau, jangan tak buat

Kak Leen mamaleen@yahoo.com - [Link]- terimakasih, kak leen. kunjungan internet juga menjalinkan silaturrahim, kak.
aishah@ummiaqil - [Link]- terima kasih datang ke rumah buruk akak... adik engkau tu... macho habis...sayang tak ada anak perempuan besar

mamasya mamasya22@yahoo.com - [Link] - soto akespres mana lengkap, mama sya. nanti akak masukkan ke dalam entry ek

lynnhassan lynnhassan@yahoo.com - [Link]- memang opera kek hiasannya simple

Shida Aziz - [Link] banyak sampai rumah burukku senget sebelah








Tuesday, 8-Jan-2008 07:18 Email | Share | | Bookmark
belajar menerima orang lain meskipun ada orang menolak kita



belajar menerima orang meskipun ada orang menolak kita. entah mengapa, kalimat yang menjadi judul entry ini tiba-tiba saja datang menjengah kotak fikir lalu kualihkan aksaranya berlompatan pada papan kekunci pc, dan sekarang kita berkongsi makna dan falsafahnya.
ada sesuatu yang bermain di mindaku. entah apa sebenarnya. yang aku tahu, resah mencengkam seluruh jiwa hingga jasad jadi serba tak kena.
kita tidak mampu membahagiakan semua orang sepertimana tidak semua orang dapat membuat kita bahagia.
agh! satu lagi kalimat yang muncul. agh! hari ini aku ada penyakit falsafah.
Kalimat-kalimat datang dalam resah. Tiba-tiba rasa kekurangan sesuatu hari ini. Hati rindu pada mak dan ayah yang dijangka pulang 16 januari. Sudah lima hari orang tuaku yang anti dengan penggunaan hp itu tidak membuat panggilan. Memang di sini pun mereka tidak guna hp. "Orang dulu-dulu pergi haji tak bawak hp pun," protes emak yang rasa hidup jadi sulit kerana hp.

Entry hari ini - kek coklat moist tempahan gadis manis, Adibah Abd Aziz untuk bonda tersayangnya, Jamhiah Sulaiman. Barangkali ingatan kecil ini tidak sama dengan kereta besar atau rumah besar atau kiriman wang setiap bulan dan kemudian membiarkan ibu sendirian menguliti usia senja. Barangkali sebiji kek untuk dinikmati bersama tanda besarnya makna bonda, pengorbanan dan penghidupannya dalam sejarah manusia. Bayangkan, andai dapat menyuap sepotong kek ke mulut bonda, tatapi wajahnya yang ceria dan pasti disulami gelak tawa. Barangkali juga di matanya ada air jernih yang tergenang tanda di hatinya keharuan datang bertandang.



Code:
[quote] SMS Adibah - Kak Zati, terima kasih kerana kek tu cantik sangat. Looks marvellous. (Lpas ni boler tambah order ya, Diba.)
Kata bonda Adiba, Jamhiah- budak-budak ni buat surprise. Aku baru nak lelap di ruang tamu, siang, penat sangat. Anak-anak kejutkan. Menantu lelaki aku di hujung kepala. Terkejut tengok kek depan aku. Cantiknya. Aku suka betul gold dan putih tu, kena dengan warna coklat gelap. ( Kalau dapat aku tengok gambar waktu tu kan bagus... tentu bonda ni ceria meskipun kepenatan)


Code:
Jom borak:
1.penyulawa penyulawa@gmail.com - [Link]- al fatihah untuk bondamu, hanim. Tak mengapa, untuk yang telah pergi, kita hadiahkan al fatihah, bacaan yassin, doa untuknya setiap kali selepas solat. Sebagai perempuan yang telah menjadi isteri, jangan lupa minta izin suami dulu. Seorang ustaz pernah memberitahu, kita perlu minta izin suami, barulah segala itu sampai kepada yang telah pergi. Buat tahlil. Buatkan sedikit sedekah dengan niat bagi pihaknya. Dari alam yang berbeza, dia akan tenang dalam kasih sayang kita. InsyaAllah

maklang_06@yahoo.com - [Link]- saya tersenyum mak lang bermain-main dengan bahasa apa salahnya terjangkit, mak lang... bahasa kita pusaka bangsa... dengan bahasa kita merebut kemerdekaan...bahasa kita pernah jadi bahasa perdagangan sehingga ke negeri china...tidak ada yang kurang dengan bahasa kita kecuali kesilapan bangsa yang memandang rendah pada kemampuan pusakanya sendiri. menyedihkan....

Ana - [Link] yang halus yang mulus, yang kudus dan pulus...oooi, kau selalu ajak aku menyanyi ek praktikkan apa yang telah aku sms tu. bila minat kepada sesuatu, lakukan sungguh-sungguh, tak ada istilah main-main untuk orang yang hendak berjaya

selendang merah- benar, selendang merah. hidup manusia diikat tali azali.

Cynda cynda_s@yahoo.com.my - [Link]- aku mendoakan kejayaanmu. low profile manusia bukan boleh diukur dengan glamour atau tidak, tapi juga dengan penampilan dan cara hidupnya. good luck.

am am_1681@yahoo.com - terima kasih, dik. akak juga mendoakan kejayaanmu
IP: 60.48.103.60
Delete Comment

soulha,cairo - [Link] - akak hanya ikut kehendak pelanggan je, dik. lagipun nak buat yang lebih hebat, kena fikir pula berpadanan atau tidak dengan bayaran pelanggan.

Hajar - [Link]- terkedu sekejab baca ayat hajar ni... ni manakah letaknya ibu saat mereka menikmati kesenangan.

nabialishad - [Link]- insya Allah, kita semua perlu dan akan terus berbakti kepada ibu walaupun ibu sudah pergi... bakti kita sehingga ke hujung nyawa.

zaitgha zaitgha@gmail.com - [Link]- terima kasih, zai... dulu, terkial-kial nak buat warna gold. sekarang dah faham ragamnya, alhamdulillah

anna - [Link]- insyaAllah, semoga anna juga makin cemerlang tahun ni, cemerlang dalam ibadah an pengeluaran produk

boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com - [Link]- kak tun, jangan jilat skrin pc ek...

shema- salam maal hijrah untukmu juga. bila kau nak mai pekan lagi?

mamasya mamasya22@yahoo.com - [Link]- satu deringan telefon dan kalimat selamat hari lahir mak akan cukup membuat mak rasa sejuk perut dan bangga, mamasya

Cynda cynda_s@yahoo.com.my - [Link]- hidup manusia dari lahir sehingga akhirnya adalah sejarah. penerimaan dan penolakan bermula semenjak kita mula bernafas.penerimaan dan penolakan bukan dalam cinta saja tetapi dalam semua aspek kehidupan - pembelajaran, kerjaya, permainan, macam-macam.

Daalia lea1207@yahoo.com - [Link] - tq. semoga Allah membuka pintu-pintu ketakwaan, keberkatan, kejayaan untuk kita semua. amin
Salam Maal Hijrah..

Lijas norhasliza.msalleh@my.panasonic.com - [Link] - aku nak yang lebih dari itu tapi pelanggan ni selalu nak murah, tak kuasalah nak buat yang lebih hebat kerana kerja kena kuat, tak berpadanan dengan duit yang ciput.





[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net